Ekonomija Naše pare

Više cene usluga Komunalnih službi od Nove godine?

Gradsko veće u Požarevcu usvojilo je zahtev Komunalnih službi u Požarevcu za povećanje cene usluga od 1.januara. Iznošenje smeća bi trebalo da poskupi za 15 odsto, a usluge prihvatilišta za pse i mačke 1,8 odsto. Novi cenovnik bi trebalo da potvrdi skupština grada.
ilustracija: Pixabay

Preduzeće zahtev za povećanjem cena pravda rastom rashoda u firmi. Problem je smeće koje se iz centralne gradske zone izbacuje i do četiri puta dnevno, kao i što se i dalje iznosi pepeo iz domaćinstava. To sve tnačajno opterećuje ljudske resurse i zahteva veća ulaganja, piše između ostalog u obrazloženju Komunalnih službi.

Pored navedenog, razlozi se traže i u rastu troškova amortizacije, stopa inflacije, ali i rast minimalne cene rada koja je korigovan tri puta od početka 2019. i uvećan za 28 odsto.

Povećanje minimalne cene rada, bez povećanja cena uslugu odvelo bi preduzeće u zonu gubitaka, zaključuje se.

U Komunalnim službama smatraju da uvećan mesečni račun za iznošenje smeća porodici koja živi, recimo, u 60 kvadrata neće predstavljati značajan dodatni trošak – 46,86 dinara mesečno. Takođe, navodi se i da će nakon povećanja Požarevac imati niže cene od proseka u 60 gradova u Srbiji.

Celokupno obrazloženje pogledajte OVDE.

Tekst je nastao u okviru projekta „Transparetno i javno – Gde idu naše pare “ koji podržava Gradsko veće Grada Požarevca. Projekat je realizovao autorski tim Boom93. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.  

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Uroš Urošević

Bavi se novinarstvom od 1996.godine. Povremeni je dopisnik i saradnik više medija i organizacija u Srbiji. Oženjen, otac dvoje dece.

2 Komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Bahato ponašanje direktora JP Komunalne službe! Kako te,bre nije sramota da podižeš cenu odnošenja otpada?! JP se izdržava iz budžeta,građani su kupili kamione koje vozite,građani su kupili svaku kantu,svaki kontejner,sve čime raspolažete,pa sada hoćeš i više cene,a sve pravdaš rastom minimalca,amortizacijom i navodno povećanom frekvencijom odnošenja smeća,kako te „stručnjaku“ nije sramota!
    Požarevac već više od decenije ima približan broj stanovnika,znači nije tačno da se povećala količina smeća,pre je više domaćinstava imalo samostalna grejanja na čvrsto gorivo,znači nema više pepela,pre su bili stariji kamioni za odnošenje smeša,znači da je amortizacija bila veća,sve u svemu opet lažeš narod! Posebno me mani priče o inflaciji,jer tvoji „ortaci“ kreiraju ekonomsku politiku!
    Pravi razlog povećanja cene je vaša bahatost i sadizam prema narodu! Ima vas kao fecesa (govana) u JP Komunalne službe,zapošljavalo se preko partijske linije ili za kintu,pored toga mnogo,bre,kradete,cepate,nemate dušu!
    Naravno i ova prevara i iživljavanje će vam proći,jer ste vi „stručnjaci“ uzurpirali lokalnu vlast,ali doslovno ste je ukrali i držite kao taoce sve građane,sada će gradski „odbornici“ glasati na zvonce i usvojiti protivzakonitu odluku! U Zakonu o javnim preduzećima jasno piše da javna preduzeća ne smeju da ostvaruju profit,jer se izdržavaju iz budžeta i da su po zakonu dužni da svim građanima pruže uslugu po socijalno prihvatljivim i najnižim cenama! Šta vam nije jasno neljudi!?

%d bloggers like this:
Send this to a friend