Ekonomija

Vlada Srbije usvojila uredbu o dokapitalizaciji učesnika na tržištu

Vlada Srbije usvojila je na sednici Uredbu o uslovima i kriterijumima uskladjenosti državne pomoći kroz dokapitalizaciju učesnika na tržištu, radi otklanjanja poremećaja u privredi prouzrokovanih epidemijom zarazne bolesti KOVID-19, saopšteno je iz Vlade Srbije.
pixabay/ilustracija

Kako se navodi u saopštenju, država mora da poseduje odgovarajuće mehanizme za blagovremeno delovanje u cilju očuvanja ekonomske stabilnosti i održavanja privrednih aktivnosti, imajući u vidu ekonomsku neizvesnost uzrokovanu pandemijom korona virusa.

Ovom uredbom bliže se uredjuju uslovi i kriterijumi za ocenu uskladjenosti državne pomoći koja se dodeljuje kroz dokapitalizaciju učesnika na tržištu, a koji se suočavaju sa finansijskim poteškoćama zbog epidemije.

Mera je prevashodno namenjena podizanju likvidnosti učesnika na tržištu putem dokapitalizacije, kao jednim od instrumenata državne pomoći.

Na sednici je usvojena i izmenjena Uredba o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti KOVID-19, kojom se propisuje obaveza za preduzetnike koji obavljaju delatnost u oblasti trgovine na malo, u trgovinskim centrima i sličnim objektima, da na vidnom mestu postave obaveštenje o obaveznom nošenju ličnih zaštitnih maski.

Trgovinski objekti će ubuduće angažovati lice koje će biti odgovorno za poštovanje mere nošenja ličnih zaštitnih maski.

Vlada Srbije, u okviru kampanje za podizanje svesti gradjana i privrede o značaju suzbijanja sive ekonomije, obezbedila je 180.000 evra u dinarskoj protivvrednosti za najuspešnijih devet gradova, gradskih opština i opština, u okviru nagradne igre „Uzmi račun i pobedi 2020“.

Ovaj nagradni fond biće dodeljen 2021. godine najbolje plasiranim gradovima i opštinama, preko Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend