Društvo

Vlada ukinula zabranu izvoza ulja i smanjila akcize na pojedine derivate nafte

Foto: Boom93/N. Stojićević

Foto: Boom93/N. Stojićević

Vlada Republike Srbije donela je na današnjoj sednici odluku o ukidanju zabrane izvoza svih vrsta ulja nakon kompletnog uvida u stanje zaliha, ali i rekordnih površina pod zasadom suncokreta, navodi se u saopštenju Vlade.

Kako se navodi, nadležne institucije će nastaviti da prate situaciju na tržištu i u skladu sa tim preduzimati adekvatne mere.

„Prioritet će svakako biti da se u prvom redu zadovolje sve potrebe stanovništva. Podsetimo, Vlada je u prethodnom periodu ukinula zabrane i za izvoz svih vrsta žitarica koje su bili pod merama ograničenog izvoza“, navodi se.

Na sednici Vlade, dodaje se u saopštenju, usvojena je Odluka o privremenom smanjenju iznosa akciza na pojedine derivate nafte za 10 odsto.

„Ovu odluku Vlada je donela imajući u vidu aktuelnu situaciju sa cenom sirove nafte na svetskom tržištu koja negativno utiče na makroekonomsku stabilnost u zemlji, a u cilju redovnog snabdevanja tržišta derivatima nafte, očuvanja standarda građana, kao i očuvanja privredne stabilnosti“, navodi se.

Na današnjoj sednici doneta je izmenjena odluka o privremenoj zabrani izvoza Evro dizela EN 590 kojom se zabrana produžava za još sedam dana. Donošenjem ove mere sprečiće se moguće štete po privredu i građane s obzirom na to da energetska kriza na svetskom tržištu i dalje prouzrokuje pretnju od nastanka kritične nestašice ove robe bitne za građane Republike Srbije.