Društvo Ekonomija

Vlada ukinula zabranu izvoza ulja i smanjila akcize na pojedine derivate nafte

Foto: Boom93/N. Stojićević
Vlada Republike Srbije donela je na današnjoj sednici odluku o ukidanju zabrane izvoza svih vrsta ulja nakon kompletnog uvida u stanje zaliha, ali i rekordnih površina pod zasadom suncokreta, navodi se u saopštenju Vlade.

Kako se navodi, nadležne institucije će nastaviti da prate situaciju na tržištu i u skladu sa tim preduzimati adekvatne mere.

„Prioritet će svakako biti da se u prvom redu zadovolje sve potrebe stanovništva. Podsetimo, Vlada je u prethodnom periodu ukinula zabrane i za izvoz svih vrsta žitarica koje su bili pod merama ograničenog izvoza“, navodi se.

Na sednici Vlade, dodaje se u saopštenju, usvojena je Odluka o privremenom smanjenju iznosa akciza na pojedine derivate nafte za 10 odsto.

„Ovu odluku Vlada je donela imajući u vidu aktuelnu situaciju sa cenom sirove nafte na svetskom tržištu koja negativno utiče na makroekonomsku stabilnost u zemlji, a u cilju redovnog snabdevanja tržišta derivatima nafte, očuvanja standarda građana, kao i očuvanja privredne stabilnosti“, navodi se.

Na današnjoj sednici doneta je izmenjena odluka o privremenoj zabrani izvoza Evro dizela EN 590 kojom se zabrana produžava za još sedam dana. Donošenjem ove mere sprečiće se moguće štete po privredu i građane s obzirom na to da energetska kriza na svetskom tržištu i dalje prouzrokuje pretnju od nastanka kritične nestašice ove robe bitne za građane Republike Srbije.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend