Ekonomija

Vlada usvojila tri nova dokumenta za pomoć privrednicima

Ministar finansija Siniša Mali je izjavio da su na današnjoj sednici Vlade Srbije usvojena tri važna dokumenta koja se odnose na primenu mera ekonomske podrške privredi kako bi se ublažile negativne posledice COVID 19.

Mali je naveo da je usvojena uredba „koja se odnosi na garantnu šemu, a koja je vezana za dve miliajrde evra, za koje najvećim delom garantuje Republika Srbija, a koje će već od narednog utorka biti na raspolaganju svim preduzetnicima, mikro, malim i srednjim preduzećima“.

„To su inače veoma povoljni krediti na period do 36 meseci, sa grejs periodom između devet i 12 meseci. Država Srbija stoji iza kredita, a vi ih iskoristite za likvidnost i obrtna sredstva“, poručio je Mali privrednicima.

Dodao je da su usvojene još dve uredbe koje se odnose na podršku poljoprivrednicima.

„Dakle, 2,6 milijardi dinara preko Uprave za agrarna plaćanja na raspolaganju je na poljoprivrednicima od narednog utorka, preko Ministarstva poljoprivrede. Taj novac je već u budžete, taj novac Ministarstvo poljoprivrede može odmah da iskoristi“, rekao je Mali.

Ministar je rekao da je sa danas usvojenim dokumentima kompletiran ceo paket ekonomskih mera koji je nedavno predstavljen.

U protekla tri dana samo je Poreska uprava imala 113 hiljada preduzetnika koji su se prijavili za odlaganje plaćanja poreza i doprinosa na zarade i korišćenja novčane pomoći u vidu tri minimalne zarade, naveo je Mali.

Dodao je da je već 300 upita za kredite došlo preko Fonda za razvoj.

„Sve ovo govori da smo pogodili suštinu problema. Nama je cilj bio da zadržimo postojeći nivo zaposlenosti, samo nekoliko dana nakon što smo objavili mere skoro 9.000 ljudi je vraćeno na posao“, ocenio je Mali.

„Predviđanje MMF da će Srbija 2021. imati najviši rast u Evropi“

Ministar finansija Siniša Mali je rekao i da su predviđanja Međunarodnog monetarnog fonda takva da će srpska privreda imati „najmanji pad od tri odsto ili najveći rast tokom ove godine od skoro svih zemalja u Evropi“.

„S druge strane, 2021. godine imamo predviđeni rast naše ekonomije od 7,5 odsto, najviše u Evropi“, rekao je Mali.

Da bi se to desilo, dodaje Mali, moramo da budemo disciplinovani do kraja krize.

IZVOR: N1

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend