Ekonomija

Vlada utvrdila prostorni plan za brzu saobraćajnicu od petlje Požarevac do Golupca

Vlada Srbije utvrdila je prostorni plan područja posebne namene za izgradnju brze saobraćajnice od požarevačke petlje do naselja Golubac. Nova saobraćajnica bi trebalo da bude dugačka 68 kilometara i sa četiri vozne trake projektuje za brzinu od 100 kilometara na čas.

Planom je predviđena izgradnja 30 objekata – mostova i prolaza, 26 raskrsnica petlji i 21 podvožnjak.

Nova saobraćajnica-koridor planom je predviđeno da počinje od isključenja sa autoputa kod požarevačke petlje, odskle bi uglavnom pratila postojeću trasu takozvanog „beogradskog puta“ i obilaznice za Veliko Gradište, a nakon prelaska Mlave samo u nekim delovima išla bi sadašnjom trasom, obilazeći sela na teritoriji Požarevca, Velikog Gradišta i Golupca. Sadašnji put bi trebalo da bude zadržan za odvijanje sabraćaja u samim naseljima.

Širina jedne kolovozne trake bi trebalo da bude 3,50 metra, a zbog konfiguracije terena i ukrštanja sa vodotokovima planirana je izgradnja većeg broja različitih objekata, kao što su mostovi, nadvožnjaci, podvožnjaci i propusti.

U koridoru novog državnog puta Prve-be (IB) kategorije moguće je formiranje odmorišta sa prostorom za parkiranje, benzinskim pumpama, javnim govornicama i po potrebi restoranima i prodavnicama. Obostrano, na 66 kilometru saobraćajnice planom je predviđeno formiranje odmorišta .

Biće dozvoljeno zadržavanje postojećih stanica za snabdevanje gorivom, pri čemu će svi elementi uređenja lokacija i njihove rekonstrukcije biti definisani izradom urbanističkog projekta.

U pitanju su stanice na 6.kilometru sa desne strane kod Male Krsne, na 6.kilometru sa leve strane kod Male Krsne, na 10.kilometru sa desne strane kod Dragovca. Takođe, pumpa na izlazu iz Požarevca sa desne strane u smeru ka Beogradu, na izlazu iz sadašnjeobilaznice se zadržava u funkciji.

Uredba o potvrđivanju prostornog plana je objavljena 3.februara i možete je pogledati OVDE.

detalj iz plana

 

Značaj

(iz prostornog plana)

Osnovni problem saobraćajnog, ekonomskog i socijalnog povezivanja delova teritorije Republike Srbije su nedovoljno kvalitetne poprečne saobraćajne veze (sa pravcem pružanja istok-zapad) do razvojnih osovina I i II ranga formiranih duž postojećih i planiranih saobraćajnih koridora. Državni put IB reda od veze sa autoputem E-75 Beograd – Niš (preko petlje „Požarevac”) – Požarevac (obilaznica) – Veliko Gradište – Golubac predstavlja značajnu poprečnu saobraćajnu vezu Regiona Južna i Istočna Srbija (Podunavski, Braničevski i Borski upravni okrug/oblast). Predstavljaće najznačajniji saobraćajni pravac razvojne osovine I ranga koji povezuje koridor H (autoput E-75) i koridor VII (reka Dunav kao međunarodni vodni put). Državni put IB, zajedno sa mrežom drugih državnih puteva II reda omogućavaće funkcijsko povezivanje centara državnog značaja Smederevo i Požarevac sa malim urbanim centrima i centrima na ruralnom području u njihovom funkcijskom i širem okruženju.

Polazeći od predviđene uloge državnog puta IB reda, na pravcu pružanja postojećeg državnog puta IB reda br. 33 i 34, u poboljšanju pristupačnosti i povezanosti delova teritorije Republike Srbije, povećanje kvaliteta ovog državnog puta je Prostornim planom Republike Srbije svrstano u prioritetne aktivnosti na realizaciji planskih rešenja u oblasti putnog saobraćaja u periodu posle 2014. godine.

Viši kvalitet saobraćajne povezanosti i pristupačnosti urbanih centara i njihovih funkcionalnih područja omogućiće intenzivniji privredni i interregionalni razvoj u pravcu veće integrisanosti oblasti u okviru Regiona Južna i Istočna Srbija i ovog regiona sa ukupnim prostorom Srbije i međunarodnim okruženjem, u prvom redu sa Rumunijom. Državni put IB reda doprineće poboljšanju regionalne pozicije u domenu pristupačnosti i u saobraćajnom rasterećenju obilaznicama urbanih područja Požarevca i Velikog Gradišta. Uticaće na podizanje tzv. „stepena investicione privlačnosti” okruženja (poboljšanja „regionalnog profila”), u prvom redu za razvoj aktivnosti i funkcija kojima će se valorizovati pogodnosti položaja u okruženju koridora puta.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Uroš Urošević

Bavi se novinarstvom od 1996.godine. Povremeni je dopisnik i saradnik više medija i organizacija u Srbiji. Oženjen, otac dvoje dece.

5 Komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Ko ce se voziti tim putem kad svi pobegose u inostranstvo sela i gradovi opusteli ,vozovi prazni autobusi isto vecina linija ukinuta prodje po neki krs gastrabajter i zalutali turista …kome zasto i zbog cega ?

    • Vidi se da nisi purovao tom rutom 5 puta u proteklih 5 godina.Da outujes tim putem ,kao mi koji smo zaposleni,tu negde,usput,bila bi ti muka od guzvi,autobusa,Bg,NS i ostalih van regiona,koji ,,vise“ u Vincima,na jezeru,Golubcu,Dobri itd.Izgradnja je potouno opravdana.!Samo da ga zavrse sto pre!

    • Zasto pisu komentare polupismeni ljudi? Ova brza saobracajnica je potrebna velikom gradistu golupcu donjem milanovcu kladovu najvise zbog turizma i bezbednosti saobracaja ako poseti od 5000 do 10 000 ljudi samo za vikend jedan manastir tumane a gde su tu ostale posete da ne nabrajam a to sto ovaj kaze zalutali turisti lupeta takve komentare nebi trebalo da objavljujete!

  • Ovo je prava stvar, ne ide se glavnim putem preko sela, pa tako od Gradita do auto pita treba ti 1 sat…

%d bloggers like this:
Send this to a friend