Ekonomija

Vodovod prvih 6 meseci završio sa gubitkom od 31,3 miliona dinara

Sva javna preduzeća u Gradu Požarevcu, osim Toplifikacije  ostvarila su poslovni gubitak u odnosu na plan u prvih 6 meseci ove godine. Vodovod i kanalizacija je na polovini godine poslovalo sa gubitkom pre oporezivanja od čak 31,3 miliona dinara.

Na ovakvu situaciju uticali suposlovni prihodi koji su za 10 miliona dinara manji u odnosu na plan, prihodi od subvencija koji su realizovani za 5 miliona dinara manje u odnosu na plan, ostali prihodi koji su za 1,5 miliona dinara niži, kao i poslovni rashodi koji su za 16 miliona dinara viši nego što je planirano u ovoj godini.

Gotovina kojom je raspolagao Vodovod  na početku godine je iznosila 62,9 miliona dinara. Ukupan neto odliv gotovine u prvih 6 meseci iznosi 12.550.074 dinara.

U izveštaju koji će se naći pred odbornicima, obrađivač Odeljenje za komunalne delatnosti i energetiku  je iznelo mišljenje da bi Gradsko veće trebalo da zahteva od Nadzornog odbora detaljan izveštaj i preduzimanje mera.

To bi trebalo da podrazumeva:

-na koji način se planira povećanje poslovnih prihoda preduzeća

-smanjenje svih troškova koji nisu direktno vezani za nesmetano obavljanje osnovne delatnosti preduzeća.

-nadzorni odbor bi trebalo da dostavi detaljan pregled nematerijalnih troškova, kao i kopiju ugovora na osnovu kojih se vrše plaćanja,

-pravilnik o načinu utvrđivanja visine koeficijenata, akt kojim je utvrđena vrednost boda koji se množi sa koegicijentom radi utvrđivanja osnovne zarade zaposlenih

-pravilnik kojim je definisana isplata stimulacija i prekovremenog rada,

-detaljan izveštaj potraživanja, a posebno izveštaj o otpisanim potraživanjima sa navođenjem razloga

-pravilnik o indirektnom i direktnom otpisu potraživanja

-isplatne lističe svih zaposlenih za novembar 2018. i novembar 2019.godine

Na osnovu ovog izveštaja, Osnivač može preduzeti mere iz svoje nadležnosti, navodi se u dokumentu.

 

Ostala preduzeća

 

Parking servis je prvo polugodište završio sa poslovnim gubitkom od 4,37 miliona dinara, odnosno neto gubitkom od 4,8 miliona dinara.

Poslovnu godinu započeli sa 24,5 miliona dinara, a na kraju drugog kvartala posedovali imovinu od 21,9 miliona dinara. Neto odliv gotovine iz poslovnih aktivnosti 397.000 dinara.

Poslovanje se smatra realtivno uspešnim, a pad je posledica neiskorišćenosti svih kapaciteta zbog vremenskih uslova i prinudnih mera usled vanrednog stanja zbog epidemije, ocenjeno je u izveštaju.

 

Komunalne službe su zabeležile poslovni gubitak od 7,07 miliona dinara, odnosno gubitak pre oporezivanja 6,27 miliona dinara. To je 27 odsto niže od planiranog gubitka od 8,63 miliona dinara.

Ocena je da je preduzeće u prvih 6 meseci poslovalo otežano. Razlog je epidemija koronavirusa i  sezonski karakter delatnosti preduzeća.

Ocenjeno je da gubitak nema nepovoljnog uticaja na poslovanje preduzeća.

 

Ljubičevo je zabeležilo poslovni gubitak od  8.229.000 dinara. Neto gubitak iznosi 9,270.000 dinara. Preduzeće je godinu počelo sa 2.541.000 dinara na računu, a drugi kvartal završilo sa 1.921.000 dinara.

Poslovni prihodi Ljubičeva su 17,5 miliona dinara, od čega su 15 miliona dinara subvencije Grada Požarevca.

Izneto je očekivanje da će do kraja godine doći do pokrića gubitaka i ostvarivanja pozitivnog poslovnog rezultata.

 

Toplifikacija je ostvarila neto dobitak od 68.356.000 dinara. Investicije ovog preduzeća u prvom polugodištu iznosile su 151 milion dinara, od čega su 40,6 miliona sopstvena sredstva.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

3 Komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Kako rade > još ( jako dobro ) i prolaze. Kod mene u ulici nisu dolazili mesecima da očitaju stanje, ja već dva meseca nisam dobio račun > izgleda da čekaju da ja to uradim i samo da im donesem lovu ?! Od kada su se preselili na novu lokaciju – centar grada, izgleda da su se mnogo ,,pogospodili“, i samo čekaju da im kaplje od nekud lova. Izgleda da zapošljeni jedva čekaju da odu na NSZ – da i dalje ne rade, a novac primaju, A rukovoioci će lako – verovatno ih već čeka neka već upražnjena fotelja !

  • Mislim da je za manjak ključno naplaćivanje od bgrađana- po par hiljada dinara, a ne od firmi, po par stotina hiljada, kao i basnoslovni zakup od preko 100.000€ godišnje.
    Pravda za Miodraga, redovnog platišu, koji je, zato što ga inkasanti Vodovoda ignorišu, srušio sistem.

  • Ma sto ne citaju vodu i djene, djene, jer je nisu nikada citali kako treba, al sto rade divlje prikljucke, i to jos direktor zna i podrzava. Sta ce siromah, svastika je najsladji rod.

%d bloggers like this:
Send this to a friend