Ekonomija

Vrh ovogodišnje inflacije u Srbiji u septembru

zarada
Boom93
Narodna banka Srbije saopštila je da bi vrh ovogodišnje inflacije u Srbiji, od oko 14 odsto, trebalo očekivati u septembru, te da će se godišnja inflacija kretati između 11 i 11,5 odsto. Direktor Republičkog zavoda za statistiku Srbije Miladin Kovačević kazao je da su najveći doprinos inflaciji i u Srbiji i u Evropi dali energenti i hrana.

„Naša bazna inflacija u julu je bila oko 7,5 odsto, a to je ona inflacija koja se dobije računom kada se isključi energija i hrana. Ona je možda čak i nešto niža od evropske bazne inflacije“, rekao je Kovačević.

Kovačević je naveo da će Srbija trpeti posledice trenutne ekonomske situacije bolje nego zemlje u okruženju, pre svega zbog ugovora sa Rusijom o isporuci 2,2 miliona kubnih metara gasa po povoljnijoj ceni, ali i zbog ranijih ulaganja u termoelektrane i hidroelektrane.

„Naravno, mi u segmentu hrane i energije radimo kontrolu cena. To se radi između ostalog da bi se ispumpala takozvana inflaciona očekivanja. Čak i da posle ima nekog efekta na inflaciju to odlaganje, važno je u datom trenutku kada je inflacija u usponu, sprečavati inflaciona očekivanja, kako ne bi bila u još većem usponu“, istakao je Kovačević.

On je dodao da je ta kontrola cena, uz širi opseg drugih monetarnih i fiskalnih mera, obezbeđuje stabilnost.

„Glavni efekti dolaze iz monetarne sfere utoliko što se čuva stabilnost kursa. Ona je moguća zato što na tržištu zahvaljujući performansama cele ekonomije postoji ravnoteža ponude i tražnje“, dodao je.

NBS očekuje da inflacija krene da se smanjuje od oktobra i da uđe u granice cilja u prvoj polovini 2024. godine. Ciljana inflacija u Srbiji je tri odsto, sa odstupanjem plus ili minus 1,5 odsto.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend