Ekonomija

Za godinu dana u Srbiji otvoreno 627 novih onlajn prodavnica

Pixabay/ilustracija
Broj virtuelnih, internet, prodavnica u Srbiji krajem marta ove godine iznosio je 2.858, što je za 84 prodavnice više nego tri meseca ranije. Broj ovih internet sajtova i aplikacija putem kojih je moguće kupovati odmah i onlajn platiti u poslednjih godinu dana porastao za 627 novih prodavnica, pokazuju podaci Narodne banke Srbije (NBS).

U prvom tromesečju ove godine broj virtuelnih prodajnih mesta je za 28,1 odsto viši nego u istom periodu u 2021. godini, pokazuje izveštaj NBS.

Broj dinarskih transakcija kojima su građani obavljali kupovinu preko internet sajtova bio je gotovo sedam miliona, odnosno za 26,1 odsto više nego u prvom tromesečju prošle godine, a vrednost ovih transakcija iznosila je 17,4 milijarde dinara, što je. za 39,4 odsto više od vrednosti izvršenih u istom periodu lane.

Usled sve veće dostupnosti inostrane robe i usluga putem interneta na domaćem tržištu, prošlo tromesečje donelo je veću dinamiku transakcija izvršenih u evrima čiji broj raste u odnosu na prvo tromesečje 2021. godine i iznosi 59,3 odsto, dok je njihova vrednost veća za 73,5 odsto.

U prvom tromesečju 2022. godine, veoma slično dinarskim kretala su se plaćanja u američkim dolarima, čiji rast u odnosu na isti period prošle godine iznosi 27,4 odsto kada je u pitanju broj transakcija i 33 odsto kada je reč o njihovoj vrednosti.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend