Ekonomija Naše pare

Za šta će Požarevac trošiti novac u 2021.godini?

Predlogom budžeta Grada Požarevca u narednoj godini iz gradske kase finansiraće se zarade za 676 zaposlenih u iznosu od oko 740 miliona dinara. Trebalo bi da se pristupi izradi projekta izgradnje regionalne deponije i uspostavi sistem javnog autobuskog prevoza na području Grada. Budžet je pred odbornicima Skupštine u četvrtak.
ilustracija: Pixabay

Grad očekuje prihode od 3,3 milijarde, a preneće oko 1,6 mijardi iz prethodne godine, čime za rashode raspolaže oko 4,9 milijardi dinara.

Za funkcionisanje lokalne samouprave i gradskih opština, kao i za izvršnu vlast i skupštinu iz budžeta je za 2021.godinu planirano ukupno više od 1 milijarde dinara.  Za javnu rasvetu, održavanje zelenila, vodu, grejanje i javnu higijenu trebalo bi da se utroši više od 700 miliona. Ukupni planirani kapitalni izdaci su oko 1,8 milijardi dinara. Kostolcu ide oko 380 miliona. Tekuća rezerva je 100 miliona, a stalna rezerva 8,5 miliona dinara.

ilustracija: Pixabay

Kao što je već najavljeno, zarade u javnim službama koje se finansiraju iz budžeta biće povećanje za 3,5 odsto za decembarska primanja i još 5 odsto počev od plata za mart. Iz budžeta se finansiraju zarade u zaposlenih u vrtiću, turističkoj organizaciji, Sportskom centru, ustanovama kulture, lokalnoj samoupravi i javnim službama.

Grad će i naredne godine nastaviti da preko subvencija održava likvidnost javnog preduzeća Ljubičevo sa oko 34 miliona dinara. Pomenuto preduzeće može da očekuje i dodatna 4 miliona na ime kapitalnih subvencija.

Iznos subvencija koje su namenjene privatnim preduzećima za unapređenje investicionog ambijenta je oko 25 miliona dinara, isto kao i u 2020. Iako je cilj da ova sredstva u narednoj godini iskoristi 10 preduzeća, izvršenje u prvih 9 meseci ove godine pokazalo je da ni dinar na ovoj poziciji nije bio utrošen. Istovetna situacija je i u budžetskom fondu za poljoprivedu koji bi naredne godine trebalo da raspolaže oko 36 miliona dinara za subvencije.

Za programe zaštite životne sredine u budžetu će se naći oko 726 miliona dinara. Međutim, oko 70 odsto ovog novca čine neraspoređena i preneta sredstva iz 2020. i prethodnih godina.

Značajno za Grad Požarevac, ali i ostale opštine braničevskog okruga je pristupanje izradi projektno tehničke dokumentacije za izgradnju regionalne deponije. Veći deo novca za ovu namenu obezbeđen je preko Ministarstva za zaštitu životne sredine. Grad namerava da u punom iznosu iskoristi i oko 32 miliona dinara novca namenjenog za rekultivaciju i zatvaranje postojeće gradske deponije, a koja se godinama provlače kroz budžet.

Za saobraćajnu infrastrukturu planirana su ulaganja od oko 680 miliona dinara, od kojih su oko 30 odsto preneta sredstva. Planirano je uspostavljanje javnog autobuskog prevoza sa privatnim partnerom sredinom naredne godine, a sredstva za tu namenu su opredeljena u iznosu od blizu 103 miliona dinara.

Za predškolsku ustanovu iz budžeta ide nešto manje od 450 miliona dinara. Samo za zarade je predviđeno nešto više od 300 miliona dinara, dok je investicioni deo oko 16 miliona dinara. Za funkcionisanje, osnovne škole mogu da računaju na 120 miliona, a srednje na oko 90 miliona dinara. Namera je da se naredne godine za javnu upotrebu osposobi sala u politehničkoj školi.

Socijalna zaštita je u budžetu zastupljena sa 195 miliona dinara. Oko 52 miliona dinara ide na jednokratna davanja za oko 1.200 ljudi. Narodna kuhinja za oko 850 korisnika dobija 16 miliona dinara. U okviru ove stavke nalaze se sredstva od oko 24 miliona dinara koje grad namerava da preusmeri Ministarstvu zdravlja za podršku lečenje dece u inostranstvu.

Za zdravstvenu zaštitu opredeljeno je 27 miliona dinara. Iako su prestala osnivačka prava grada nad Domom zdravlja, zbog situacije sa pandemijom COVID-19  nastavljeno je  finansiranje iz budžeta. U kapitalnim dotacijama sa ove pozicije našle su se nabavke protokometra i novog saniteta za Opštu bolnicu, u ukupnom iznosu od 6,4 miliona dinara.

Za kulturu uz budžeta ide nešto manje od 300 miliona, od čega se oko 40 miliona prenosi iz ove godine. Na funkcionisanje ustanova otpada blizu 210 miliona. U ustanovama je zaposleno 99 ljudi. Na Gvardiju, glumačke svečanosti i Viminacijum fest ukupno ide oko 12 miliona. Za medijske projekte unapređenja javnog interesa u oblasti javnog informisanja predviđeno je 6 miliona dinara.

Za sport je u budžetu namenjeno nešto više od 150 miliona dinara. Programi klubova, udruženja i saveza trebalo bi da budu finansirani sa 92 miliona.

Uzdanica Grada Požarevca, turizam može da računa na 68 miliona dinara. Projekat Ljubičevskih konjičkih igara biće prema predlogu finansiran iz budžeta sa 23 miliona dinara. Za promociju turističke ponude preko turističke organizacije u budžetu za 2021.godinu je namenjeno oko 16 miliona dinara.

Predlog budžeta ima 347 stranica.

Povezane vesti: 

Nacrt budžeta za 2021: Manji očekivani prihodi za više od 200 miliona, predviđeno povećanje zarada

Koje nove investicije Požarevac planira za 2021.godinu?

Ovo su primedbe i sugestije na Nacrt budžeta Požarevca za 2021.godinu

Tekst je nastao u okviru projekta „Transparetno i javno – Gde idu naše pare “ koji podržava Gradsko veće Grada Požarevca. Projekat je realizovao autorski tim Boom93. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.  

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Uroš Urošević

Bavi se novinarstvom od 1996.godine. Povremeni je dopisnik i saradnik više medija i organizacija u Srbiji. Oženjen, otac dvoje dece.

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • ajmo malo platni razredi,red je da vaspitačice živnu sa primanjima,ima tu poneko i master čisto da se zna

%d bloggers like this:
Send this to a friend