Ekonomija

Za treći moratorijum prijavilo se više građana nego firmi

pixabay/ilustracija
Rok do kada dužnici, građani i privreda, mogu da se prijave za takozvani treći moratorijum polako curi. Prijave su mogli da podnesu još od 15. decembra što znači da je ova mogućnost na snazi već duže od dva i po meseca.

U slučaju ovog moratorijuma, olakšica u otplati obaveza podrazumeva grejs period od šest meseci. a poslednji dan za prijavu je 30. april. U narodnoj banci (NBS) kažu da, prema poslednjim raspoloživim podacima do 31. januara 2021. godine, ukupan broj dužnika koji su prihvatili upućena obaveštenja i podneli zahteve jeste oko 37 hiljada. Od tog iznosa do 31. januara 2021. godine odobreno je više od 65 odsto zahteva. Od ukupnog broja dužnika koji su prihvatili obaveštenja i uputili zahteve na sektor stanovništva odnosi se 87 odsto, zatim na sektor pravnih lica pet odsto, dok ostatak čine preduzetnici i poljoprivrednici. Najveći broj prihvaćenih obaveštenja i upućenih zahteva se odnosi na gotovinske kredite 64 odsto, zatim kredite po transakcionim računima, a to je dozvoljeni minus 10 odsto, na ostale kredite devet odsto, i po šest odsto na investicione kredite i kredite za likvidnost i obrtna sredstva.

„Konkretna mera, uključujući i njeno trajanje, pažljivo je odmerena sa aspekta potencijalnih poteškoća sa kojima se građani i privreda mogu suočiti u izmirivanju svojih obaveza, kao i sa aspekta potrebe očuvanja finansijske stabilnosti. Podatak o broju upućenih zahteva kako građana tako i dužnika iz domena privrede, govori u prilog tome da je i ova mera adekvatna podrška prevenciji potencijalnih poteškoća u izmirivanju obaveza prema bankama, kao i ublažavanju posledica pandemije”, kažu u NBS.

Više informacija možete pročitati OVDE.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend