Ekonomija Naše pare

Za zaštitu životne sredine i unapređenje uslova života kroz investicije se u budžetu Požarevca planira 650 miliona

U okviru budžeta za 2021.godinu, odbornici Skupštine Požarevca trebalo bi da daju saglasnost na programe budžetskog fonda za zaštitu životne sredine i programa mera za unapređenje uslova života na teritoriji Grada Požarevca. U ova dva programa nalazi se ukupno 650 miliona dinara za 41 projekat.
ilustracija: Pixabay

Budžetski fond za zaštitu životne sredine u 2021.godini raspolaže sa 430 miliona dinara raspoređenih u 23 projekta i 69 miliona dinara koji za sada ostaju neraspoređeni.

U okviru zaštite voda i proširenja upravljanja otpadnim vodama trebalo bi da se usmeri oko 230 miliona dinara. Između ostalog, u planu je izgradnja sekundarne fekalne kanalizacije u naselju Zabela vredna 49 miliona dinara, a trebalo bi da se pristupi i izgradnji prve faze Severnog kolektora kišne kanalizacije u Požarevcu za šta je opredeljeno 64 miliona dinara.

Za održavanje kanala stare Mlave trebalo bi da se utroši 32 miliona dinara. Nastavlja se sa zamenom azbestnih cevovoda na vodovodnoj mreži, a takva intervencija u Dalmatinskoj ulici trebalo bi da košta oko 19 miliona dinara.

Izgradnja priključnog toplovoda u Ostrovu vredna je 51 milion dinara, a izgradnja distributivne mreže oko toplopredajne stanice u Vlajka Pavlovića BB u Požarevcu oko 35 miliona dinara.

Opremanje reciklažnog centra/transfer stanice linijom za predtretman komunalnog otpada trebalo bi da košta 40 miliona dinara. Grad hoće da kupi oko 200 kontejnera za otpad kapaciteta 1,1 kubik za oko 7,6 miliona.

 

Program mera za unapređenje uslova života na teritoriji Grada Požarevca. Raspolaže sredstvima od oko 220 miliona dinara u 2021.godini. U ovom programu su sredstva koje grad ubira od naknada za korišćenje mineralnih sitrovina, a koja bi u 2021.godini trebalo da iznose 185 miliona dinara.

Novac bi trebalo da se usmeri na realizaciju 18 projekata.

Među njima su radovi na restauraciji Muzeja kulturne istorije u Požarevcu (27 miliona dinara), rekonstrukcija Sunčanog parka (30 miliona), rehabilitacija parkirališta kod pijace Krug (5,4 miliona), rekonstrukcija kolovoza u ulici Ilije Gojkovića (nastavak, 22 miliona), kolovozna konstrukcija u Ratarskoj (43 miliona, ostatak od 72 miliona u 2022.), asfaltiranje Dalmatinske (32 miliona dinara).

Tekst je nastao u okviru projekta „Transparetno i javno – Gde idu naše pare “ koji podržava Gradsko veće Grada Požarevca. Projekat je realizovao autorski tim Boom93. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.  

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Uroš Urošević

Bavi se novinarstvom od 1996.godine. Povremeni je dopisnik i saradnik više medija i organizacija u Srbiji. Oženjen, otac dvoje dece.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend