Ekonomija

Zbog povećanja kvota Železara u Smederevu izvešće gotovo 30% više čelika

Pixabay/ilustracija
Železara u Smederevu, koja je u vlasništvu kineske kompanije Hestil, moći da na tržište zemalja EU da izveze 29,4% više čelika posle odluke Brisela o povećanju kvota, rekao je šef katedre za metalurško inženjerstvo na Tehnološko-metalurškom fakultetu u Beogradu Nenad Radović.
On je za Betu rekao da će Železara, umesto 120.000 tona čelika godišnje, moći da izveze oko 150.000 tona.
– To je značajno povećanje mogućnosti izvoza standardnog asortimana Valjaonice toplo valjanih traka u Železari – rekao je Radović.
Evropska komisija usvojila je novu Uredbu kojom je preraspođena kvota za uvoz čelika u EU koje su do sada bile namenjene Rusiji i Belorusiji, čime su Srbiji povećane kvote za izvoz pojedinih vrsta čelika.
Izvoz čelika iz Srbije u EU je već nekoliko godina ograničen kvotama, iako postoji Sporazum o slobodnoj trgovini sa zemljama te zajednice.
Srbiji je, prema Uredbi, povećana specifična kvota za kategoriju 1, dok su za kategorije 3A, 3B, 7, 12, 13, 16, 19, 21, 24, 25B, 26, 27 i 28 povećane rezidualne kvote.
Radović je rekao da je najvažnije da je povećana specifična kvota za kategoriju 1, dok je za ostale kategorije Srbija u grupi sa drugim zemljama i iz tog dokumenta se ne vidi kolika su ta povećanja.
Dodao je da treba imati na umu da je kapacitet smederevske Železare oko dva miliona tona čelika godišnje, te da su dozvoljene kvote višestruko manje od mogućnosti proizvodnje.
On je rekao da postoji mogućnost da po toj Uredbi određenu količinu čelika za betonske armature izveze i Metalfer iz Sremske Mitrovice.
Pojedini stručnjaci su ocenili da je povećanje kvota dozvoljeno zbog smanjenja proizvodnje u nemačkim čeličanama zbog skupe struje.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend