Hronika

Apelacioni sud ponovo otvara glavni pretres za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije

N1 Screenshot

N1 Screenshot

Posebno odeljenje za organizovani kriminal Apelacionog suda u Beogradu, nakon većanja, donelo je rešenje da se u postupku koji se vodi zbog ubistva vlasnika, direktora, glavnog i odgovornog urednika dnevnog lista „Dnevni telegraf” i nedeljnika „Evropljanin”, Slavka Ćuruvije, otvori pretres i isti je zakazan za 6, 7, 8, 9. i 10. mart 2022. godine.

Apelacioni sud je doneo ovo rešenje na predlog Tužilaštva za organizovani kriminal, okrivljenih i njihovih branilaca imajući u vidu da prvostepeni sud nije postupio u svemu po primedbama datim u prethodnom rešenju Apelacionog suda kojim je ukinuta ranija presuda prvostepenog suda usled čega je učinjena bitna povreda odredaba krivičnog postupka, a što je uticalo i na pravilno utvrđenje činjeničnog stanja.

Prvostepenom presudom osuđeni su nekadašnji pripadnici Službe državne bezbednosti, tadašnji njen šef Rade Marković osuđen je na 30 godina zatvora, kao i šef njenog beogradskog centra Milan Radonjić, dok su Ratko Romić i Miroslav Kurak osuđeni na po 20 godina zatvora, piše 24sedam.

Apelacioni sud je, ukidajući presudu, naveo da je Veće Specijalnog suda prekoračilo optužbu jer je navelo da je u Ćuruviju pucalo NN lice, mada su u optužnici kao neposredni izvršioci označeni Romić i Kurak. U presudi su Romić i Kurak, kojem se sudi u odsustvu jer je u bekstvu, kvalifikovani kao pomagači.

Optužnica je podignuta petnaest godina nakon što je na Uskrs 1999. godine u centru Beograda ubijen Slavko Ćuruvija.