Hronika

Četiri komandira suspendovana zbog bekstva osuđenika iz zatvora u Zabeli

Youtube screenshot

Youtube screenshot

Četiri pripadnika Službe za obezbeđenje Kazneno-popravnog zavoda Zabela u Požarevcu suspendovana su zbog sumnje na propuste u radu nakon što su dvojica osuđenika 17. avgusta pobegla iz te ustanove, saznaje portal N1, a informaciju im je potvrđena u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

Kako su u Upravi rekli za N1, zbog tog događaja „iznova su preispitane postojeće bezbednosne procedure i rad zaposlenih“, pa je naložen hitan inspekcijski nadzor.

„Budući da su dva osuđenika napustila deo zavoda u blizini radnih pogona koji nisu obezbeđeni posle završetka obuke i povratka osuđenika u matične paviljone, istog tog dana smo podigli nivo bezbednosti i u tom delu zavoda“, naveli su u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

Bezbednost drugih osuđenika i zaposlenih zbog tog događaja nijednog trenutka nije bila dovedena u pitanje, rečeno nam je u Upravi.

„Sve okolnosti su krajnje ozbiljno preispitane, kao i svaki aspekt naših dužnosti i obaveza. Briga o životima drugih ljudi nosi najveću moguću odgovornost i žao nam je što je naš posao u javnosti malo vidljiv osim kad je obaveštena o vanrednim događajima ove vrste“, rekli su za portal N1 u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

Podsetimo, dvojica osuđenika pobegla su 17. avgusta iz požarevačkog zatvora „Zabela“ tako što su napustila krug zavoda u delu u kome se nalaze radni pogoni, iskoristivši činjenicu da se oni ne obezbeđuju posle završetka obuke i povratka osuđenika u paviljone.