Hronika

Detalji nesreće u Crnoj Gori: Autobus 15-ak metara udarao u ogradu, vozač tvrdi da je izgubio svest

Pixabay/ilustracija

Pixabay/ilustracija

Vozilo firme „Papović” probilo je juče zaštitnu ogradu i sa 30-ak putnika survalo se s puta, na desetom kilometru od Cetinja do mora. Dve osobe su poginule, teže je povređeno devet osoba, dok je još najmanje desetak prošlo sa lakšim povredama. Vozač autobusa među prvima je izvučen iz provalije, a ekipi lekara požalio se da je pre sletanja „izgubio svest” jer mu je pozlilo.

Autobus firme „Papović” desnom stranom je najmanje 15-ak metara udarao je u odbojnu ogradu na krivini u Obzovici, pre nego što je na samom kraju uspona probio tu zaštitnu ogradu i sa 30-ak putnika sleteo u ambis, pišu podgoričke „Vijesti”.

Iz Uprave policije je sinoć saopšteno da su stradali A.N.D. (66) iz Velike Britanije, kao i A.B. (19) iz Podgorice.

Teže povrede zadobilo je devet osoba, dok je još najmanje desetak putnika prošlo sa lakšim povredama, a svega njih šestoro je bez povreda preživelo nesreću na Obzovici.

Razmere tragedije najverovatnije bi bile mnogo veće da gusto granje i šiblje nije amortizovalo pad i zaustavilo autobus da se nakon sletanja, surva još dublje u provaliju.

Nesreća se dogodila u 12.10 časova na putu od Cetinja ka Budvi, na velikom usponu u prvoj desnoj krivini na Obzovici, a policijske ekipe za uviđaj, tužiteljka Anđa Radovanović i veštaci saobraćajne i mašinske struke tokom istrage tek treba da utvrde šta je dovelo do tragedije.

Autobus prevoznika “Papović” u 9.50 časova krenuo je iz Nikšića, a potom je svratio na autobusku stanicu u Podgorici, nakon čega su put nastavili do Cetinja.

Deo putnika je izašao u crnogorskoj prestonici, dok je troje ušlo u autobus koji je trebalo da pre 13 časova stigne u Budvu.

Autobus nije mogao da razbije preveliku brzinu

Policija, veštaci i tužiteljka tek treba da ustanove kojom brzinom se kretao autobus kojim je upravljao S.N. (36). Preliminarni podaci iz istrage, međutim, pokazuju da na velikom usponu u krivini Obzovice, gde je došlo do sletanja, nije mogao da razvije preveliku brzinu…

“Teško da je autobus na ovom usponu mogao da razvije veliku brzinu, a posebno nas buni što je u dužini od najmanje 15-ak metara, desnom stranom kačio bankinu, pre nego se sunovratio sa magistrale u ponor”, kazao je “Vijestima” službenik policije tokom tužilačko-policijskog uviđaja.

Vozač autobusa među prvima je izvučen iz provalije, a kada se ekipa lekara spustila do njega, požalio im se da je navodno pre sletanja “izgubio svest” jer mu je pozlilo.

Vozač je kasnije i inspektorima policijskog Odeljenja bezbednosti Cetinje saopštio da je tokom vožnje osetio jak bol u potiljku i vratu, nakon čega je u jednom trenutku izgubio svest…

On je, kako navode sagovornici “Vijesti”, ispričao da se ne seća ni trenutka udara u ogradu, ali ni sletanja u ambis.

Vozač iz Nikšića u pratnji policije odveden je u OB Cetinje, a nešto kasnije i na preglede u cetinjsku bolnicu Danilo I jer se žalio da je tokom pada ugruvan.

Tužiteljka Radovanović naložila je policiji da dva puta, kako je to predviđeno protokolima u ovim situacijama, od lekara traže vađenje krvi vozača kako bi se poslala na analizu.

“Vozač autobusa je u Opštoj bolnici Cetinje i biće prebačen u KCCG zbog zadobijenih većih povreda”, navela je tužiteljka juče oko 16.30 časova nakon što je na Obzovici okončan uviđaj.

Ona je potvrdila da zasada nemaju informaciju o tome šta je uzrok nesreće, ali da imaju preliminarno saznanje da nije došlo do kontakta autobusa sa nekim dugim vozilom.