Hronika

Milionski manjak nafte u holandskom brodu

Carinici su na Dunavu, u Velikom Gradištu, 4. novembra utvrdili da na jednom brodu ima 5 tona pogonskog dizel goriva manje nego što je prijavljeno u brodskim knjigama.
Boom93/T.Spasojević

Slučaj je otkriven prilikom izlazne kontrole holandskog broda „SERVIA“ koji je u vlasništvu holandske firme.
Naime, na osnovu prijavljene šeme tankova broda „SERVIA“ i visine nivoa pogonskog goriva u njima, otkriven je manjak u odnosu na prijavljenu količinu.

Carinici su utvrdili da se umesto prijavljene 41 tone pogonskog goriva, u pogonskim tankovima ovog broda nalazi svega 36 tona, što znači da je gorivo negde usput istočeno i da je najverovatnije završilo na sivom tržištu naftnih derivata.

Кako je konstatovan manjak od 5,2 tone nafte, pokrenut je prekršajni postupak protiv zapovednika broda koji je vođen po hitnoj proceduri, jer je reč o stranom državljaninu.

Sud je doneo odluku da novčano kazni prekršioca sa 251.000 dinara, kao i da naplati protivvrednost robe koja se ne može oduzeti u visini 250.535 dinara. Uz to, carinarnica Кladovo je donela rešenje o naplati carine i drugih uvoznih dažbina u iznosu od 505.286 dinara, što u zbiru prestavlja iznos od 1.006.821 dinara koji je direktno uplaćen u Budžet RS.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend