Hronika

Muškarac osuđen za nasilje u porodici dobio novac za borbu protiv nasilja

N1 screenshot
Predsednik Udruženja samohranih roditelja Leskovca "Tate i mame"Miodrag Stanković, za osnivanje SOS kancelarije za pomoć žrtvama nasilja dobio je od grada Leskovca 250.000 dinara.

Svakako da bi ovo bila pozitivna vest, da Stanković nije već dva puta pravosnažno osuđen za nasilje u porodici, prenose Južne vesti.

Na to da je udruženju Miodraga Stankovića, dva puta osuđenog zbog nasilja u porodici, na gradskom konkursu u Leskovcu dodeljen novac za borbu protiv nasilja u porodici, brojne su reakcije. Apsurd, skandal, bizarnost, neki su od komentara, a u leskovačkom udruženju „Žene za mir“ ukazuju na opasnost da se žrtvama nasilja bave oni koji uopšte i nemaju potrebne licence, prenosi N1.

U petak, 8. jula u Leskovcu je bila duga lista zvanica za svečano otvaranje SOS kancelarije za pomoć žrtvama nasilja. Na listi je bila i ministarka Zorana Mihajlović, ali je ipak došla tek nekolicina, uglavnom novinara. Dočekao ih je Miodrag Stanković.

„Nismo to znali, ali smo kasnijom proverom utvrdili da je dva puta osuđivan za nasilje u porodici“, kaže Mitić.

A Udruženje koje vodi na konkursu Grada dobilo je novac za borbu protiv nasilja.

Dok su vrata nove kancelarije zatvorena, otvorena su brojna osetljiva pitanja, na koja nadležni ne odgovaraju. U Gradu su rekli da su na sastanku, a direktor Centra za socijalni rad je, kažu, na odmoru.

„Ko je to dozvolio? Čini mi se da su to svi znali. Ovo je mali grad i sve se zna. Interesantno je da se od otvaranja te kancelarije Centar za socijalni rad ograđuje, tačnije, direktor je to kazao. A u komisiji (za dodeljivanje sredstava) je bio i pravnik Centra za socijalni rad, kao i  buduća narodna poslanica iz redova SNS-a“, navodi novinar portala „Rešetka“ Dragan Marinković.

Ko je Miodrag Stanković?

Osim što je zbog nasilja dva puta osuđen, vodi udruženje za samohrane roditelje „Mame i tate“, a Leskovčanima je poznat i iz političkog života.

„Prema našim saznanjima, on je član SNS“, napominje novinar Marko Mitić.

Stankovića na dve adrese udruženja novinari N1 nisu pronašli, niti su dobili odgovor na poznate brojeve telefona.

Muški glas sa druge strane nije odgovorio, a skoro tri decenije na pozive na SOS broj u Leskovcu javljaju se volonterke udruženja „Žene za mir“.

„Usluge SOS telefona mogu da pružaju samo specijalizovane ženske organizacije, koje deluju po Pravilniku o suzbijanju i sprečavanju nasilja u porodici. Tako da članice organizacije ‘Žene za mir’ jesu akreditovane (za obavljanje tog posla)“, navodi predstavnica ove organizacije Ljiljana Nešić.

Licence i akreditacije za njihove „nove kolege“ nisu stigle. Leskovačkim medijima u gradskoj upravi rekli su da stiže kontrola – kako su potrošili novac građana, bez navoda kada.

Žene protiv nasilja: Osnivanje novog SOS telefona može da bude štetno po same žrtve

U problem sa kojima se suočava Leskovac prethodnih dana uključila se i neprofitna organizacija „Žene protiv nasilja“, gde smatraju da je osnivanje novog SOS telefona za žrtve nasilja koje bi u Leskovcu vodilo pomenuto Udruženje samohranih roditelja „Tate i mame“ ne samo nesmotreno i laički, već može da bude i štetno po sve žrtve zbog nedostatka ekspertize i nedovoljnog i nejasnog razumevanja problema.

„Mi kao ženske organizacije ne osporavamo da i druga udruženja mogu da se bore protiv nasilja u porodici i da imaju pravo da konkurišu za dobijanje sredstava u tu svrhu, ali problem je kada sredstva za SOS telefon dobije udruženje čiji je zakonski zastupnik u dva navrata 2016. godine pravosnažno osuđivan za nasilje u porodici“, navodi se u saopštenju.

Iz ove organizacije izražavaju i bojazan stav da će se otvaranjem nove SOS kancelarije praktično narušiti višedecenijsko delovanje i postojanje leskovačke organizacije „Žene za mir“, koja ima sve neophodne licence da se bavi zaštitom žrtava nasilja.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend