Hronika

Požarevac: 69 prijava i 67 izrečenih krivičnih sankcija maloletnicima

Pixabay ilustracija
Krajem prošle godine Republički zavod za statistiku (RZS) objavio je godišnji bilten za 2020. godinu o kriminalitetu maloletnih učinilaca krivičnih dela.

U Srbiji je tokom 2020. godine podneto 2524 krivičnih prijava protiv maloletnih lica, od čega 69 u Požarevcu, navodi se u biltenu. Od ukupnog broja krivičnih prijava u Požarevcu 9 su podnete protiv devojčica i 58 protiv dečaka.

Od 69 krivičnih prijava samo u dva slučaja je podnet predlog za izricanje sankcija, u četiri je pripremni postupak obustavljen, a u 63 slučaja postupak nije pokrenut – prijava je odbačena.

Baner Boom93 Android aplikacija

RZS Screenshot

Tokom 2020. godine, Višem sudu u Požarevcu podneto je 78 predloga za izricanje krivičnih sankcija maloletnicima, navedeno je u Biltenu RZS-a.

RZS Screenshot

Od 67 izrečenih krivičnih sankcija na području Višeg suda Požarevac, 7 krivičnih sankcija je podneto protiv devojčica. Trideset i pet sankcija odnosi se na mere upozorenja i usmeravanja, a 32 na mere pojačanog nadzora.

RZS Screenshot

Podaci o kriminalitetu maloletnih prijavljenih lica dobijeni su na osnovu statističkog istraživanja koje se sprovodi preko obrasca SK-3 – „Upitnik o maloletniku prema kome je postupak po krivičnoj prijavi i pripremni postupak završen“.

Prema propisanom uputstvu, praćenje (snimanje) prijavljenih maloletnih lica – učinilaca krivičnih dela vrši se kontinuirano. Statistički upitnik SK-3 popunjava se u momentu okončanja postupka u nadležnom višem javnom tužilaštvu.

Podaci o kriminalitetu maloletnih optuženih i osuđenih lica u ovom biltenu dobijeni su na osnovu statističkog istraživanja koje se sprovodi preko obrasca SK-4 – „Upitnik o maloletniku prema kome je pravnosnažno završen krivični postupak pred većem za maloletnike“. Ovaj statistički obrazac popunjavaju svi nadležni viši sudovi posle konstatovanja sudije – predsednika veća da je postala pravnosnažna odluka kojom je: obustavljen postupak pred većem, izrečena mera bezbednosti bez izricanja sankcija ili izrečena kazna – vaspitna mera.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi. Podrži Boom93

Avatar

Radoslav Momirović

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend