Hronika

Preminuo gitarista grupe „Television“ Tom Verlen

FOTO: Youtube screenshot

FOTO: Youtube screenshot

<div class="storyLead mb-3 mt-1">Gitarista i frontmen rok benda &#8222;Television&#8220; Tom Verlen preminuo je u subotu u Njujorku u 73. godini.</div>

Na svom vrhuncu, „Television“ su imali tri singla na britanskoj Top 40 listi, a pažnju šire publike privukli su albumima „Marquee Moon“ i „Adventure“, koje mnogi smatraju za neke od najuticajnijih albuma snimljenih na zapadnoj obali SAD tokom 70-ih godina prošlog veka, prenosi BBC.

Verlen je od štampe i savremenika hvaljen kao jedan od najveštijih gitarista svoje generacije, a zajedno sa „Television“ nastupao je u sada nepostojećem klubu CBGB’s u Njujorku, zajedno sa Ramonsima, Blondi i „Talking Heads“, i na taj način popularizovao pank, alt-rok i nju-vejv žanrove.
Iako ih mnogi smatraju pripadnicima pank pokreta, „Television“ su u svojim pesmama često koristili dugačke gitarske solo deonice, kao i muzikalnije pristupe od onoga što se obično smatra pank muzikom.

Verlen je rođen kao Tomas Miler, ali je za svoje umetničko ime uzeo prezime pesnika francuskog simbolizma Pola Verlena.

Nakon što je „Television“ prestao sa radom, Verlen je objavio niz solo albuma, a među muzičarima koji su na društvenim mrežama uputili poslednji pozdrav su i Majk Skot iz „The Waterboys“, Vil Sardžent iz „Echo and The Bunnymen“, i Majkl Balzari Fli iz „Red Hot Chili Peppers“.