Hronika

Pritvor od 30 dana za pripadnika KBS koji je ranio srpske mladiće kod Štrpca

Pixabay ilustracija

Pixabay ilustracija

Osnovni sud u Uroševcu, Odeljenje za teška krivična dela, usvojio je zahtev Osnovnog tužilaštva u Uroševcu, određujući meru pritvora u trajanju od 30 dana A.K., osumnjičenom da je ranio dečaka (11) i mladića (21) srpske nacionalnosti u Štrpcu.

A.K. se sumnjiči da je izvršio krivično delo teško ubistvo u pokušaju, upotreba opasnog oružja ili oruđa i Izazivanje opšte opasnosti, prenosi KoSSev pisanje Zakletva za pravdu.

Posle održanog ročišta i analize spisa predmeta, sudija za prethodni postupak Odeljenja za teška krivična dela ocenio je da postoji osnovana sumnja da je okrivljeni 6. januara 2023. iz Štrpca, sa predumišljajem pokušao da liši života povređenog M.S. i S.S., na taj način što je, dok se kretao svojim automobilom i kada je stigao na ulaz u selo, primetio neke građane na kraju puta i da bi ih oterao, zatrubio je, ne mogavši da se pomeri. Zatim je zaustavio automobil i nakon verbalne svađe koja se dogodila na licu mesta, izvadio je revolver i pucao dva puta pogodivši povređene, a od ovih hitaca, povređeni su zadobili telesne povrede, zbog kojih su prvobitno upućeni u Dom zdravlja u Štrpcu, a zatim u bolnicu u Gračanici”, navodi se u saopštenju Osnovnog suda u Uroševcu.

Dodaje se da je u gore opisano vreme i mestu, okrivljeni, suprotno važećem zakonu o oružju na Kosovu, koristio oružje za koje ima dozvolu, na taj način, što je, dok je bio u svom automobilu, pucao u povređenog M.S. i S.S., te da su od udaraca isti zadobili telesne povrede. Pri tom je tokom kontrole koju je izvršila Kosovska policija, oduzeto oružje zajedno sa dva šaržera i 35 metaka.

„Postoji sumnja na osnovu činjenice da je okrivljeni 6. januara 2023. godine u Opštini Štrpce, uz upotrebu oružja, prouzrokovao veliku opasnost po živote ljudi, tako što njegov automobil nije mogao da skrene na put koji vodi ka skijaškom centru, isti koji skreće u pravcu Štrpca i pucao je pet puta u vazduh iz revolvera”, navodi se.

Sudija za prethodni postupak je, kako se navodi, usvojio zahtev tužioca za određivanje mere pritvora protiv okrivljenog na osnovu odredaba Krivičnog zakona Kosova, i istom je određena mera pritvora na određeno vreme od jednog meseca.

Žalba na ovo rešenje nije odložila njegovo izvršenje.

Osnovno tužilaštvo u Uroševcu zatražilo je u subotu određivanje mere pritvora protiv A.K., zbog sumnje da je izvršen pokušaj ubistva M.S. i S.S., 6. januara u selu Gotovuša.

Osumnjičeni je, kako je saopšteno iz Tužilaštva, upotrebio licencno oružje marke „Mossberg”, model MC2C, kalibra 9Ks19mm, kojim je izvršio krivično delo upotreba opasnog oružja ili oruđa.

„Takođe, prema navodima Tužilaštva, postoji sumnja da je 6. januara 2023. godine, oko 13.00 časova, na Brezovici, opština Štrpce, okrivljeni upotrebom oružja prouzrokovao veliku opasnost po živote ljudi i to tako da svojim automobilom marke „golf V“, ne mogavši da uđe na put koji vodi ka Ski centru, pošto je na putu bila gužva građana, isti skreće u pravcu Štrpca i sa revolverom marke „Mosberg“ je pucao pet puta u vazduh, čime je počinio krivično delo izazivanje opšte opasnosti”, navodi se u saopštenju.

Dečak Stefan Stojanović (11) i mladić Miloš Stojanović (21) ranjeni su juče u Gotovuši kod Štrpca kada je na njih, iz vozila u pokretu pucao lokalni Albanac. Oni su u dobrom stanju i oporavljaju se. Ministar odbrane Kosova rekao je posle ranjavanja da je u njega umešan pripadnik Kosovskih bezbednosnih snaga.