Hronika

Reakcije na presudu za ubistvo Ćuruvije: Potvrda da iza svega stoji država

FoNet

FoNet

Fondacija Slavko Ćuruvija pozdravlja odluku sudskog veća Specijalnog suda u Beogradu da ponovo osudi bivše visoke funkcionere Resora državne bezbednosti za ubistvo Slavka Ćuruvije.

Ističe da presuda nedvosmisleno potvrđuje da je ubistvo organizovala država kroz instrumentalizovani Resor državne bezbednosti.

Nadamo se da današnja presuda predstavlja korak ka konačnoj pravdi u slučaju “Ćuruvija” i da će Apelacioni sud potvrditi odluku sudskog veća Specijalnog suda, navode iz Slavko Ćuruvija fondacije.

Baner Boom93 Android aplikacija“Ova odluka još jednom nedvosmisleno potvrđuje da je ubistvo Slavka Ćuruvije organizovala država kroz instrumentalizovani Resor državne bezbednosti. Zato je ona važan korak u suočavanju sa politički motivisanim zločinima režima Slobodana Miloševića, ali i sa kriminalizovanim strukturama unutar državnog aparata”, navodi se u saopštenju.

Kako dodaje fondacija, nezavisni novinari u Srbiji i danas rade pod veoma teškim uslovima, suočeni sa neprestanim pretnjama, napadima i pritiscima.

“Današnjom presudom sudsko veće je poslalo poruku da počinioci napada na novinare zbog javno izgovorene reči nisu nedodirljivi, makar i nakon više decenija. Nadamo se da će ona značiti i prekretnicu u odnosu pravosudnog sistema prema novinarima žrtvama nasilja”, stoji u saopštenju.

Očekujemo da posle današnje odluke više neće biti besmislenog odugovlačenja ovog slučaja, čemu smo bili svedoci poslednjih sedam godina u dva prvostepena procesa, navodi fondacija.

Jelena Ćuruvija, ćerka ubijenog novinara Slavka Ćuruvije, pozdravila je današnju osuđujuću presudu optuženima za ubistvo njenog oca.

“Posle godinu dana ponovljenog suđenja za ubistvo moga tate, dobili smo presudu koja je ista kao prethodna. Moram da pozdravim presudu i da se nadam da će Apelacioni sud da je potvrdi. Jedino što se pitam zašto smo gubili vreme ovih godinu dana da bismo dobili identičnu presudu kad je sve moglo da se završi ranije. Ovo je samo zarez, toga smo svi svesni. Idemo dalje u proces. Kao što je bilo i prošli put, mogu da očekujem da će biti žalbi na ovu presudu. Čekamo šta će Apelacioni sud ovog puta reći i koju presudu će ovog puta doneti”, rekla je Jelena Ćuruvija ekskluzivno za Cenzolovku.

Predsednik komisije za rasvetljavanje ubistava novinara Veran Matić izjavio je da je zadovoljan presudom, jer su optuženi za ubistvo Slavka Ćuruvije dobili ukupno kaznu zatvora od 100 godina.

On je novinarima ispred Specijalnog suda rekao da je ovo dobra poruka za porodicu Ćuruvije, ali i sve novinare.

“Ovo pokazuje da je i posle 22 godine od ubistva moguće rešiti slučaj ubistva ako postoji volja unutar institucija”, kazao je Matić.

Prema njegovim rečima, postupanje suda ohrabruje da se može vratiti vera građana u pravosuđe. Korak smo bliže, kako je ocenio, ka okončanju ovog postupka jer će posle očekivanih žalbi Apelacioni sud doneti konačnu presudu.

“Očekujem da će i ta presuda biti slična kao ova prethodna”, rekao je Matić.

Novinar i izdavač listova Dnevni telegraf i Evropljanin Slavko Ćuruvija ubijen je 11. aprila 1999. godine, u vreme NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije.

Skoro 23 godine posle ubistva i nakon godinu dana ponovljenog procesa pred prvostepenim sudom, osuđeni su Radomir Marković na 30 godina zatvora, Milan Radonjić na 30 godina zatvora, Ratko Romić na 20 i Miroslav Kurak, koji je i dalje u bekstvu, na 20 godina zatvora.

Podsetimo, na prvostepenu odluku sudskog veća iz 2019. godine žalbe su Apelacionom sudu dostavili i odbrana i tužilac. Apelacioni sud je u julu 2020. ukinuo tu presudu i vratio predmet na ponovljeno suđenje. Ponovljeni postupak trajao je od oktobra prošle godine, a sve strane u njemu ostale su pri ranijim tvrdnjama.