Kultura

58. Filmski susreti: Monografija i film o Slavku Štimcu

Foto: Goran Jovanović

Foto: Goran Jovanović

U pratećem programu Festivala glumačkih ostvarenja domaće kinematografije predstavljena je monografija i prikazan dokumentarni film o Slavku Štimcu, prošlogodišnjem dobitniku nagrade „Pavle Vuisić”. Iz Niša izveštava naš saradnik Goran Jovanović.

Nakon uručenja nagrade za životno delo „Pavle Vuisić” Mirjani Karanović prve festivalske večeri, usledile su nove počasti velikanima naše kinematografije. Prošlogodišnji nosilac ovog priznanja, glumac veličanstvene karijere od malih nogu, Slavko Štimac, prisustvovao je u ponedeljak u festivalskom centru u hotelu „Ambasador” promociji monografije i filma o njegovom glumačkom putu.

Foto: Goran Jovanović

Monografiju pod nazivom „Tihi heroj ekrana” (izdavač: Udruženje filmskih glumaca Srbije) priredio je Marko Misirača, a događaj je kompletirao dokumentarni film „Slavko Štimac – samotnjak”.

Foto: Goran Jovanović

U ovom dokumentarcu Slavko Štimac, između ostalog, emotivno i nostalgično priča o svojim prvim koracima na filmu gde je kao dečak igrao u ostvarenjima „Vuk samotnjak” i „Vlak u snijegu”, o saradnji sa pripadnicima Češke škole („Specijalno vaspitanje” Gorana Markovića, „Varljivo leto 68” Gorana Paskaljevića…), radu sa Milanom Jelićem u filmu „Tigar”, i daljim tokovima karijere i bogate filmografije, odnosno glumačkom sazrevanju.

 

Foto: Goran Jovanović
Foto: Goran Jovanović