Kultura

Vladimiru Dunjiću Grand Prix 18. Bijenala „U svetlosti Milene“

Selena Vicković, Danijela Vranušić i Predrag Mijatović. FOTO: R. Momirović / Boom93

Selena Vicković, Danijela Vranušić i Predrag Mijatović. FOTO: R. Momirović / Boom93

U galeriji Milene Pavlović Barili danas je otvoreno 18. Bijenale „U svetlosti Milene“. Bijenale se održava svake druge godine, a ovogodišnjim se ujedno obeležava 112 godina od rođenja ove srpske slikarke i jedne od najinteresantnijih ličnosti umetničke Evrope između dva svetska rata.

Kako je istakla Ljiljana Dabić, upraviteljica fondacije “Milenin dom”, Milena neće biti zaboravljena, jer su ona i njena dela vanvremenska, traju i trajaće i posle nas, a inspirisaće generacije umetnika i njihovo stvaralaštvo.

Vladimir Dunjić Grand Prix 18. Bijenala „U svetlosti Milene“

Na ovogodišnjem bijenalu učestvovalo je 17 izlagača, od kojih je izabrano troje koji su dobili ovogodišnje nagrade. Treću nagradu osvojila je Ana Cvejić, drugu Selena Vicković za delo Maca sa repom – Plavokosa, dok je prva nagrada, odnosno Grand Prix “Milena” dodeljena Vladimiru Dunjiću za delo “Veo”.

Druga nagrada Bijenala 2021, Selena Vicković “Maca sa repom – Plavokosa”. FOTO: R. Momirović / Boom93

Bijenale u čast Milene održava se od 1983. godine i predstavlja smotru značajnih dostignuća iz oblasti likovnih umetnosti. Bijenale se otvara na dan rođenja Milene 5. novembra i traje do kraja novembra.

Treća nagrada, Ana Cvejić “Sloboda u 21. veku”. FOTO: R. Momirović / Boom93