Kultura

Anime u Bioskopu Centra za kulturu

Foto: YouTube screenshot/ Con Film Srbija

Foto: YouTube screenshot/ Con Film Srbija

Ovog vikenda u Bioskopu Centra za kulturu možete pogledati šest filmova, među kojima je i novi anime film japanskog scenariste i režisera anime filmova Makotoa Šinkaija.

Anime film „Suzume” je priča o istoimenoj tinejdžerki koja slučajno otvori neobična vrata koja se nalaze u zaboravljenom parku blizu svog grada Kiušua. Ubrzo nakon toga, Suzume počinje da primećuje neobične prizore pre nego što grad pogodi manji zemljotres. Nakon što se vratila do mesta gde je otvorila vrata, Suzume upoznaje misterioznog mladića, člana Čuvara, čiji je zadatak da putuje po Japanu i čuva portale koji vode u svet iza vrata. Taj svet krije veliku tajnu iz detinjstva devojčice Suzume i opasnost za ceo Japan.

Šinkai je poznat po tome što u svojim anime filmovima spaja elemente fantazije i slike stvarnog sveta.

„Suzume” je na repertoaru 28. maja u 14.30 časova.

Na repertoaru Bioskopa Centra za kulturu su i sledeći filmovi:

  • „Mala sirena” ⎯ 26, 27. i 28. maj u 17 časova;
  • „Paklene ulice 10” ⎯ 26. maj u 19.30 časova;
  • „Marmadjuk” ⎯ 27. maj u 15 časova;
  • „Majka i sin” ⎯ 27. maj u 19.30 časova i
  • „Praznici na italijanski” ⎯ 28. maj u 19.30 časova.

„Mala sirena”, inspirisana bajkom Hansa Kristijana Andersena, o sireni Arijel, najmlađoj i najneposlušnijoj ćerki kralja Tritona, koja čezne da sazna više o svetu iznad mora. Kada se zaljubi u princa Erika, sklapa dogovor sa zlom Ursulom. U Bioskopu se prikazuje sinhronizovana verzija filma.

Film „Majka i sin” u Srbiji je premijerno prikazan na 51. FEST-u. Ovaj film prikazuje hroniku jedne porodice u periodu od 20 godina, koja se krajem osamdesetih godina iz Obale Slonovače preselila u predgrađe Pariza.

Film „Praznici na italijanski” je komedija sa Sebastijanom Maniskalkom i Robertom de Nirom u glavnim ulogama. Sebastijana njegova verenica ohrabruje da dovede svog oca imigranta, frizera Salva, na praznično druženje sa svojom izuzetno bogatom i ekscentričnom porodicom. Vikend koji provode zajedno pretvara se u „sukob kultura”.

Na repertoaru su i filmovi koji su bili prikazivani i prošlog vikenda, pa ih mogu pogledati oni koji su ih propustili. U pitanju su filmovi „Marmadjuk” i „Paklene ulice 10”.

„Marmadjuk” je film o psu Marmjaduku, nemačkoj dogi sklonoj nevoljama porodice Vinslov. Nakon jednog od Marmjadukovih neuspeha postane viralan, primećuje ga poznati trener, koji želi da ga pretvori u prvaka Svetske izložbe pasa. Marmjaduk je junak iz stripova, a sada se našao na filmskom platnu.

Film „Paklene ulice 10” još jedan je nastavak akcionog filma, koji je prvi put snimljen pre 22 godine. Dom Toreto i njegova porodica suočavaju se sa najsmrtonosnijim protivnikom do sada: zastrašujućom pretnjom koja se pojavljuje iz senki prošlosti, i koja je, podstaknuta krvnom osvetom, odlučna u nameri da razbije ovu porodicu i uništi sve i svakoga, koje Dom voli. Dante, sin brazilskog šefa narko kartela, Ernana Rejesa, koga su se Dom i njegova ekipa rešili u petom nastavku filma, svedočio je svemu tome i poslednjih 12 godina proveo osmišljavajući osvetu.

Karta za film „Paklene ulice 10” košta 300 dinara, a za sve ostale filmove 250 dinara.

Karte se mogu kupiti na Biletarnici Centra za kulturu, koja danas, 26. maja radi od 16 do 19.30 časova, sutra, 27. maja, od 10 do 12 i od 14.30 do 19.30 časova, a u nedelju, 28. maja, od 14 do 19.30 časova.