Kultura

Antonio Jakupčević: Volio bih da publika promisli o tome kako se nijedan zločin zapravo ne isplati (VIDEO)

Foto: S. Lisac/Boom93

Foto: S. Lisac/Boom93

Antonio Jakupčević, koji je u predstavi „Čaruga” tumačio ulogu Miroslava Frankića, najbolji je glumac predstave po oceni žirija publike. Za Boom 93 govorio je o legendarnom slavonskom liku, predstavi i porukama koje šalje.

Predstava „Čaruga” prvi put je izvedena 1976. godine i od tada je više puta postavljana. Zanimalo nas je u čemu je specifičnost izvedbe koju je publika videla šeste večeri Viminacijum festa.

„Specifičnost naše izvedbe, kao prvo, jeste to što smo mlađa generacija glumaca. Na tome je insistirao reditelj Boris Svrtan. Mi imamo jako mlad ansambl i tako je on izabrao nas, i rekao da treba nešto sveže. U prvobitnoj postavi su igrale velike legende poput Vanje Draha, Fabijana Šovagovića, Relje Bašića, i teško je uspoređivati se s tim”, rekao je Jakupčević.

Jovan Stanisavljević Čaruga je legendarni lik iz Slavonije. Jakupčević smatra da je, kada je u pitanju aktuelnost ovog lika danas, on ostao isključivo na mitu.

„Kao što je i naša predstava malo neozbiljna, tako je i taj mitski Čaruga u Osijeku ostao u nekom neozbiljnom, rodbinhudovskom smislu. Ljudi ga smatraju junakom koji je krao od bogatih da bi dao siromašnima, što u stvari nije baš tako. On je bio okoreli kriminalac, navodno i ubojica, svašta se piše o njemu”, kaže glumac.

Foto: S. Lisac/Boom93

 

Ova predstava tera publiku na smeh, ali, zapravo, i opominje i tera ih da promisle o određenim pitanjima.

„Volio bih da promisli o tome kako se nijedan zločin zapravo ne isplati. Iako naša predstava završava šaljivo, mi danas vidimo ne samo u našem podneblju nego posvuda da su za neke velike zločine oslobođeni krivci, a nevini, neki pijuni, budu zatvoreni”, rekao je Jakupčević.

Foto: S. Lisac/Boom93

„Čaruga” je, prema njegovim rečima, 23 puta izvedena širom Hrvatske, ali je ovo prvo gostovanje izvan te zemlje.

„Ovo nam je prvo gostovanje izvan Hrvatske i zanimalo nas je kako će publika, koja ne priznaje toliko lik i delo Čaruge, prihvatiti, ali smo se ugodno iznenadili”, naveo je Jakupčević.

Kompletan intervju pogledajte u videu.

Podsetimo, Uzdarje, nagradu za najboljeg glumca večeri po oceni žirija publike do sada su dobili Bojana Milanović za ulogu Hasanaginice, Vesna Stanković za ulogu Georgine, majke Nikole Tesle, Jelena Đukić za ulogu Klitemnestre i Janez Škof za ulogu Franje Asiškog. Uzdarje je dobio i Jovan Zdravković, glumac revijalne predstave „San o Mileni”, koja ne ulazi u konkurenciju za nagradu stručnog žirija.

Žiri publike petog Viminacijum festa čine Ivana Lazić, diplomirani ekonomista, doktorka Silvana Milanković, specijalista paradentologije i oralne medicine, i Jelena Trifunović Ilić, glumica amaterskog Pozorišta „Milivoje Živanović”.

Projekat „Supermarket kulture”, koji podržava Gradsko veće Grada Požarevca, a čiji je deo i ovaj tekst, ima za cilj da afirmiše kulturne vrednosti i stvaralaštvo, da predstavlja stvaraoce i umetnike, ali i da obrađuje ključne teme od značaja za položaj kulture i umetnosti u društvu i našoj lokalnoj zajednici, da pruži podršku i istakne važnost kulturne politike za budućnost našeg društva. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.