Kultura

Bojana Milanović najbolja glumica prve takmičarske predstave (FOTO+VIDEO)

Foto: S. Lisac/Boom93

Foto: S. Lisac/Boom93

Predstavom „Hasanaginica” Gradskog pozorišta Semberija iz Bijeljine i Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke otvoren je peti Viminacijum fest „Mitovi stari i novi”. Za najbolju glumicu u predstavi žiri publike proglasio je Bojanu Milanović, koja je za Boom 93 govorila  o svevremenosti Hasanaginice.

Dramu „Hasanaginica” Ljubomira Simovića režirao je Dušan Tuzlančić.

Publika je gledala , Mihaila Maksimovića u ulozi bega Pintorovića, Ljiljanu Čekić u ulozi majke Hasanagine, Gorana Jokića u ulozi efendije Jusufa, Hasanaginog savetnika, Nenada Blagojevića u ulozi Muse, Dušana Rankovića u ulozi Huse, Ognjen Kopuza u ulozi Sulje i Ivana Petrovića u ulozi Ahmeda, kao i glumce Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad ⎯ Milan Kovačevića u ulozi Hasanage, Bojanu Milanović u ulozi Hasanaginice, Sonju Damjanović u ulozi majke Pintorovića.

Foto: S. Lisac/Boom93

Hasanaginica živi zarobljena u okvirima patrijarhalog društva. Njen život zavisio je od volje Hasanage i brata bega Pintorovića. Zbog takvog života za nju je veoma bitan svet snova.

Sukob između Hasanage i Hasanaginice u ovoj drami psihološki je motivisan. U osnovama Hasanaginog postupanja krije se strah da ne izgubi svoju dominaciju.

Pored odnosa Hasanage i Hasanaginice i majčinske ljubavi, ova drama govori i o razlikama u društvenom statusu, ali i o tome kako politički interesi prodiru u sve pore ljudskog života.

Novu dimenziju poznatoj narodnoj baladi daju likovi Musa, Huso, Suljo i Ahmed, koji dešavanja sa Hasanagom i Hasanaginicom posmatraju i komentarišu sa strane. U njihovim scenama ima humorističkih elemenata.

Foto: S. Lisac/Boom93

Na ovom pozorišnom festivalu žiri publike svake večeri dodeljuje nagradu Uzdarje najboljem glumcu ili glumici u predstavi, a stručni žiri na kraju festivala dodeliće dve nagrade: Viminacium Maximus, nagradu za najbolju predstavu, i Zlatnu fibulu, nagradu za najboljeg glumca ili glumicu festivala.

Za najbolju glumicu u predstavi „Hasanaginica” žiri publike proglasio je Bojanu Milanović, koja je tumačila Hasanaginicu.

Foto: S. Lisac/Boom93

Bojana Milanović za Boom 93 kaže kako je više puta imala prilike da nastupa na otvorenom, a na Viminacijum festu ovo joj je treći put.

„Zaista je fenomenalno iskustvo. Ja volim ambijentalna igranja i na otvorenom predstava dobije potpuno dugu dimenziju, i to mi je jako značajno”, rekla je glumica.

Kako kaže, do saradnje sa Gradskim pozorištem Semberija došlo je tako što je reditelj Dušan Tuzlančić, koji je iz Bijeljine, pogledao predstavu „Ko je ubio Dženis Džoplin” i poželeo da igra Hasanaginicu u njegovoj režiji.

Jedno od važnih mesta tumačenja „Hasanaginica” jeste to zbog čega ona ne posećuje povređenog Hasanagu, te smo pitali Bojanu Milanović kako ona to mesto tumači .

„Mi smo se trudili da Simovića ostavimo integralno i da ništa ne izbacimo, nego, naprotiv, da sve pokušamo da odigramo i da publika pre svega čuje pisca, pa da zatim čuje i nas. Bio nam je bitan pisac, pogotovo reditelju. Nemam puno toga da dodam pored toga što je Simović napisao. Izlaženje iz okvira i nemogućnost žene da uopšte ima bilo kakvo svoje mišljenje, pa i svoju volju upravo je razlog zašto ona to i ne učini”, rekla je Milanović .

Šta je rekla o svevremenosti Hasanaginice pogledajte u videu.

Stručni žiri petog Viminacijum festa čine Miloš Latinović, direktor Bitef teatra, Katarina Radivojević, dramski umetnik, i Aleksandar Milosavljević, pozorišni kritičar.

Žiri publike čine Ivana Lazić, diplomirani ekonomista, doktorka Silvana Milanković, specijalista paradentologije i oralne medicine, i Jelena Trifunović Ilić, glumica Pozorišta „Milivoje Živanović”.

Na otvaranju festivala govorili su Saša Pavlović, gradonačelnik Grada Požarevca ,Galina Perić, direktorka Centra za kulturu Požarevac, i Miomir Korać, direktor Arheološkog instituta u Beogradu i  rukovodilac projekta Viminacijum.

Nakon govora usledio je vatromet.

FOTO: A. Stepanović

Večeras, 20. juna, Pozorište Teatrijum iz Beograda prikazaće predstavu „Tesla, svetlopis u vremenu”, u režiji Miroslava Benke. Ova predstava govori o celokupnom životu Nikole Tesle, koga glume tri glumca u tri životna doba, a radnja se dešava u Smiljanu i Njujorku.

Foto: S. Lisac/Boom93