Kultura

Četvrte festivalske večeri izvedena revijalna predstava „San o Mileni” (FOTO)

Foto: S. Lisac/Boom93

Foto: S. Lisac/Boom93

Četvrte festivalske večeri petog Viminacijum festa izvedena je revijalna predstava „San o Mileni” Udruženja umetnika „Artista” iz Beograda, u režiji Jelene Bogavac. Iako ova predstava ne ulazi u konkurenciju za nagrade stručnog žirija, žiri publike ipak je dodelio nagradu za najboljeg glumca predstave, koja je pripala Jovanu Zdravkoviću.

Predstava je nastala na osnovu dokumentarnog istraživanja biografije slikarke. Pisma, dokumenta, kritike, dnevnički zapisi, analitički tekstovi u osnovi su ove predstave.

Milena Pavlović Barili bila je avangardna umetnica ⎯ slikarka, poetesa, scenografkinja, ilustratorka. Ipak, njen rad bio je poznatiji u inostranstvu nego u sopstvenoj zemlji.

Foto: S. Lisac/Boom93

Kroz jezik simbola njene umetnosti, video rad koji prikazuje njena umetnička dela i uspomene, a za koji je bio zadužen Igor Marković, i kroz muziku Miodraga Kovačevića, komponovanu po tekstu Mileninih pesmama, koje je pisala na četiri jezika, prikazani su Milenini životni i karijerni usponi i padovi.

Njen život, kao i njen umetnički rad karakterisala je udvojenost i spoj naizgled nespojivog – Srbije i ostatka sveta, sna i jave, njenog oca i njene majke.

Za najboljeg glumca predstave žiri publike je proglasio je Jovana Zdravkovića, koji je tumačio više likova.

Foto: Bojan Nikolić

U predstavi su još glumili i Tijana Višković, Aleksandra Veljković, Marko Panajotović i Miodrag Kovačević.

Večeras, pete festivalske večeri, publici će se predstaviti Mestno gledališče Ptuj iz Slovenije, koje će izvesti predstavu „Frančišek”, po tekstu romana „Božji ubožec” Nikosa Kazantzakisa. Režiju potpisuje Jernej Lorenci. Predstava će biti izvedena u učionici Limesa.

Podsetimo, prve festivalske večeri prikazana je predstava „Hasanaginica”, druge „Tesla, svetlopis u vremenu”, a treće „Ifigenija”. Za najbolju glumicu prve večeri žiri publike proglasio je Bojanu Milanović, druge večeri glumicu Vesnu Stanković, a treće večeri glumicu Jelenu Đukić.

Foto: S. Lisac/Boom93
Foto: S. Lisac/Boom93
Foto: S. Lisac/Boom93
Foto: S. Lisac/Boom93
Foto: S. Lisac/Boom93

 

Projekat „Supermarket kulture”, koji podržava Gradsko veće Grada Požarevca, a čiji je deo i ovaj tekst, ima za cilj da afirmiše kulturne vrednosti i stvaralaštvo, da predstavlja stvaraoce i umetnike, ali i da obrađuje ključne teme od značaja za položaj kulture i umetnosti u društvu i našoj lokalnoj zajednici, da pruži podršku i istakne važnost kulturne politike za budućnost našeg društva. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.