Kultura

„Čudo u Šarganu“ otvorilo 27. Glumačke svečanosti „Milivoje Živanović“

Foto: Boom93/J. Milenković

Foto: Boom93/J. Milenković

Predstavom „Čudo u Šarganu” Jugoslovenskog dramskog pozorišta sinoć su otvorene 27. Glumačke svečanosti „Milivoje Živanović”.

Nagradu za glumca večeri od strane žirija dobio je Nenad Jezdić, koji je tumačio ulogu Prosjaka, a od strane žirija publike nagradu je dobila Anita Mančić, koja je tumačila ulogu Ikonije.

Foto: S.Lisac

Režiju predstave radio je Jagoš Marković, a pored Nenada Jezdića i Anite Mančić, pred požarevačkom publikom nastupila su poznata imena srpskog glumišta – Boris Isaković, Ljubomir Bandović, Miloš Samolov, Nebojša Dugalić, Slobodan Tešić. Svoje glumačko umeće pokazale su i njihove mlađe kolege Tamara Dragičević, Miodrag Dragičević, Marko Janketić, Sanja Marković, Jovana Belović i Aleksej Bjelogrlić.

O oduševljenju publike svedoče aplauzi kojim su glumci nagrađivani više puta tokom predstave.

Žiri publike čine direktorka Istorijskog arhiva Požarevac Jasmina Nikolić, diplomirani producent Dragi Ivić i diplomirani novinar i glumac amater Radiša Dragojević.

Stručni žiri čine dramska umetnica Danica Maksimović, reditelj Nebojša Bradić i dramski pisac Nenad Prokić.

Predstavi je prethodila beseda, tradicionalni deo svečanog otvaranja festivala. Ove godine Besedu o glumcu govorila je Olga Odanović.

„Tek kada ljubav prema umetnosti pobedi ličnu taštinu, samoljublje, gordost, mogućno je postići gipkost glumčeve volje”, navodi se u besedi kao jedan od preduslova koji glumci moraju ispuniti.

Foto: S.Lisac

Gradonačelnik Grada Požarevca otvorio je 27. Glumačke svečanosti predajući Ključ grada predsednici stručnog žirija Danici Maksimović.

Foto: S.Lisac

Na svečanom otvaranju obratila se i direktorka Centra za kulturu Galina Perić, a zatim i državni sekretar iz Ministarstva kulture Republike Srbije Miodrag Ivanović.

Pre početka Glumačkih svečanosti, u galeriji „Obojena svetlost”, otvorena je izložba autorke Dragice Gaćeše „Bora Grigorović” posvećena proslavljenom pozorišnom, televizijskom i filmskom reditelju, glumcu i scenaristi.

Večeras, druge festivalske večeri, nastupa Atelje 212 sa  predstavom  „Rolerkoster” Jelene Kajgo u režiji Milice Kralj.

Glumačke svečanosti „Milivoje Živanović” održavaju se u čast pozorišnog i filmskog glumca Milivoja Živanovića. Festival traje od 2. do 7. aprila.