Kultura

Čuvanje uspomene na velikane umetnosti – intervju sa Tijanom Višković

Foto: Boom93/Goran Jovanović

Foto: Boom93/Goran Jovanović

U Supermarketu kulture autor emisije Goran Jovanović razgovarao je sa glumicom Tijanom Višković, koja je sa dva projekta o velikanima likovne scene i pozorišne umetnosti, Mileni Pavlović Barili i Milivoju Živanoviću, doprinela kulturi sećanja na znamenite Požarevljane. Pred sam kraj prošle godine pred požarevačkom publikom se našla predstava ”Put velikana”, u kojoj se pojavljuju likovi Milivoja Živanovića, Žanke Stokić, Branislava Nušića, Ljubinke Bobić…

Boom 93: Vi ste inicirali projekat ”Put velikana”. Kako se rodila ideja i kakav je bio put do same realizacije predstave?

Baner Boom93 Android aplikacijaTijana Višković: Moja ideja je bila da oživim velikane, to jest umetnike i istorijske ličnosti grada Požarevca. To je bio veliki izazov, kao što je bio slučaj i sa projektom za Milenu Pavlović Barili. U pitanju je moj prethodni projekat i predstava koja još uvek živi. Kada je u pitanju Milivoje Živanović, to je bio još veći izazov. Prvo, nikada niko nije napravio predstavu o Milivoju. A ovaj veliki dramski umetnik to zaslužuje. Smatram da ljudi treba malo više da se upoznaju sa njegovim likom i delom. To je velika i istinska legenda.

Boom 93: Na ovaj način neguje se i neka vrsta kulture sećanja.

Tijana Višković: Tako je. Što se tiče ovog projekta, ja sam ga pisala preko svog udruženja i prijavila ga na Konkurs koji je raspisao Grad Požarevac. Dobila sam tamo podršku, a nakon toga sam odlučila da uđem u koprodukciju sa Centrom za kulturu u Požarevcu. Oni su takođe bili veoma zainteresovani. Ovo je bio izazov, zato što nema mnogo podataka o Milivoju Živanoviću, čak još manje nego o Mileni Pavlovć Barili. Ali, eto, nekako smo istrajali i meni je mnogo drago i radujem se što smo uspeli da napravimo dobru predstavu, jednu pitku, duhovitu i setnu priču koja odiše nostalgijom za ondašnjim vremenom, vremenom između dva svetska rata. To je priča koja govori o susretima Milivoja Živanovića sa velikanima kao što su Branislav Nušić, Žanka Stokić, Ljubinka Bobić… To su bile neke ličnosti koje su bile veoma važne za njegovu karijeru.

Boom 93: Možemo li malo da se osvrnemo i na Vaš prethodni projekat, gde ste Vi doneli našu slavnu sugrađanku, veliku slikarku Milenu Pavlović Barili? Okupili ste izvanrednu ekipu saradnika, uključujući i sjajnu rediteljku Jelenu Bogavac. Kako je posle onog odličnog izvođenja u Požarevcu živela ta predstava?

Tijana Višković: Ona živi još uvek veoma uspešno. Mi smo sa njom do sada obišli nekih tridesetak gradova u Srbiji. Međutim, godinu dana smo zbog korone imali pauzu. Inače bi se taj broj gradova popeo i na pedeset. Već imamo zakazana gostovanja za ovu godinu. Ja sam od Ministarstva kulture tražila podršku da možemo da idemo i van naše zemlje, jer imamo pozive i iz inostranstva. Bili smo u Bosni i Hercegovini, nastupali u prestižnom Kamernom teatru u Sarajevu, a 2021. godine bili smo u Italiji. To je organizovalo najstarije Udruženje Srba u Italiji, ’’Vuk Karadžić’’. To je sjajno organizovao gospodin Dejan Nikodijević i jako je lepo propraćeno. Inače, ponovo smo pozvani da igramo u Italiji. Pre izvesnog vremena sam dobila pismo od jedne gospođe iz Vašingtona, da gostujemo u Americi. U kontaktu sam sa jednim gospodinom koji drži najstarije Udruženje Srba u Parizu, jer su i oni zainteresovani da igramo tu predstavu. Jako sam ponosna zbog toga, jer je predstava napravljena zaista na svetskom nivou i mislim da ćemo obići Evropu pa i Ameriku.

Boom 93: I ova najnovija predstava, ’’Put velikana’’, ima neki plan daljih izvođenja?

Tijana Višković: Ima, naravno. Zakazali smo gostovanje predstave 18. januara u Aranđelovcu. U martu bi trebalo da igramo u Malom Crniću. Imamo interesovanja i za dalje, ali nismo zakazali konkretne datume. Mislim da će predstava biti vema gledana. Ovo je potpuno drugi tip predstave u odnosu na onu o Mileni. Ovo je klasično pozorište, klasična predstava. Ona o Mileni je rađena na moderan način. U svakom slučaju, obe će biti gledane, iako su potpuno drugačije, pošto se radi o dve veoma zanimljive istorijske i umetničke ličnosti koje su dale ogroman doprinos našoj, pa i svetskoj kulturi. Ne mogu baš tačno da citiram Jovana Ćirilova, ali je on istakao, baš u jednoj knjizi o Milivoju, da su on i Milena Pavlović Barili dve od nekoliko najpoznatijih umetničkih ličnosti našeg podneblja i poštovane su i vani kao i u našoj zemlji.

Inače, Tijana Višković u predstavi ’’Put velikana’’, po zamisli pisca Boška Puletića i rediteljke Vesne Stanković, igra jedinu izmišljenu ličnost, mladu i ambicioznu Javorku Dimitrijević, koja sanja o karijeri na daskama koje život znače. Svojim duhovitim nastupom Tijana Višković razgalila je požarevačku publiku na premijernom izvođenju, 28. decembra.

U predstavi ’’Put velikana’’ slavne ličnosti igraju Lepomir Ivković (Milivoje Živanović), Boško Puletić (Branislav Nušić),  Vesna Stanković (Žanka Stokić) i Sonja Knežević (Ljubinka Bobić).