Kultura

Čuvanje uspomene na velikane umetnosti – intervju sa Tijanom Višković

Foto: Boom93/Goran Jovanović
U Supermarketu kulture autor emisije Goran Jovanović razgovarao je sa glumicom Tijanom Višković, koja je sa dva projekta o velikanima likovne scene i pozorišne umetnosti, Mileni Pavlović Barili i Milivoju Živanoviću, doprinela kulturi sećanja na znamenite Požarevljane. Pred sam kraj prošle godine pred požarevačkom publikom se našla predstava ''Put velikana'', u kojoj se pojavljuju likovi Milivoja Živanovića, Žanke Stokić, Branislava Nušića, Ljubinke Bobić...

Boom 93: Vi ste inicirali projekat “Put velikana“. Kako se rodila ideja i kakav je bio put do same realizacije predstave?

Baner Boom93 Android aplikacijaTijana Višković: Moja ideja je bila da oživim velikane, to jest umetnike i istorijske ličnosti grada Požarevca. To je bio veliki izazov, kao što je bio slučaj i sa projektom za Milenu Pavlović Barili. U pitanju je moj prethodni projekat i predstava koja još uvek živi. Kada je u pitanju Milivoje Živanović, to je bio još veći izazov. Prvo, nikada niko nije napravio predstavu o Milivoju. A ovaj veliki dramski umetnik to zaslužuje. Smatram da ljudi treba malo više da se upoznaju sa njegovim likom i delom. To je velika i istinska legenda.

Boom 93: Na ovaj način neguje se i neka vrsta kulture sećanja.

Tijana Višković: Tako je. Što se tiče ovog projekta, ja sam ga pisala preko svog udruženja i prijavila ga na Konkurs koji je raspisao Grad Požarevac. Dobila sam tamo podršku, a nakon toga sam odlučila da uđem u koprodukciju sa Centrom za kulturu u Požarevcu. Oni su takođe bili veoma zainteresovani. Ovo je bio izazov, zato što nema mnogo podataka o Milivoju Živanoviću, čak još manje nego o Mileni Pavlovć Barili. Ali, eto, nekako smo istrajali i meni je mnogo drago i radujem se što smo uspeli da napravimo dobru predstavu, jednu pitku, duhovitu i setnu priču koja odiše nostalgijom za ondašnjim vremenom, vremenom između dva svetska rata. To je priča koja govori o susretima Milivoja Živanovića sa velikanima kao što su Branislav Nušić, Žanka Stokić, Ljubinka Bobić… To su bile neke ličnosti koje su bile veoma važne za njegovu karijeru.

Boom 93: Možemo li malo da se osvrnemo i na Vaš prethodni projekat, gde ste Vi doneli našu slavnu sugrađanku, veliku slikarku Milenu Pavlović Barili? Okupili ste izvanrednu ekipu saradnika, uključujući i sjajnu rediteljku Jelenu Bogavac. Kako je posle onog odličnog izvođenja u Požarevcu živela ta predstava?

Tijana Višković: Ona živi još uvek veoma uspešno. Mi smo sa njom do sada obišli nekih tridesetak gradova u Srbiji. Međutim, godinu dana smo zbog korone imali pauzu. Inače bi se taj broj gradova popeo i na pedeset. Već imamo zakazana gostovanja za ovu godinu. Ja sam od Ministarstva kulture tražila podršku da možemo da idemo i van naše zemlje, jer imamo pozive i iz inostranstva. Bili smo u Bosni i Hercegovini, nastupali u prestižnom Kamernom teatru u Sarajevu, a 2021. godine bili smo u Italiji. To je organizovalo najstarije Udruženje Srba u Italiji, ’’Vuk Karadžić’’. To je sjajno organizovao gospodin Dejan Nikodijević i jako je lepo propraćeno. Inače, ponovo smo pozvani da igramo u Italiji. Pre izvesnog vremena sam dobila pismo od jedne gospođe iz Vašingtona, da gostujemo u Americi. U kontaktu sam sa jednim gospodinom koji drži najstarije Udruženje Srba u Parizu, jer su i oni zainteresovani da igramo tu predstavu. Jako sam ponosna zbog toga, jer je predstava napravljena zaista na svetskom nivou i mislim da ćemo obići Evropu pa i Ameriku.

Boom 93: I ova najnovija predstava, ’’Put velikana’’, ima neki plan daljih izvođenja?

Tijana Višković: Ima, naravno. Zakazali smo gostovanje predstave 18. januara u Aranđelovcu. U martu bi trebalo da igramo u Malom Crniću. Imamo interesovanja i za dalje, ali nismo zakazali konkretne datume. Mislim da će predstava biti vema gledana. Ovo je potpuno drugi tip predstave u odnosu na onu o Mileni. Ovo je klasično pozorište, klasična predstava. Ona o Mileni je rađena na moderan način. U svakom slučaju, obe će biti gledane, iako su potpuno drugačije, pošto se radi o dve veoma zanimljive istorijske i umetničke ličnosti koje su dale ogroman doprinos našoj, pa i svetskoj kulturi. Ne mogu baš tačno da citiram Jovana Ćirilova, ali je on istakao, baš u jednoj knjizi o Milivoju, da su on i Milena Pavlović Barili dve od nekoliko najpoznatijih umetničkih ličnosti našeg podneblja i poštovane su i vani kao i u našoj zemlji.

Inače, Tijana Višković u predstavi ’’Put velikana’’, po zamisli pisca Boška Puletića i rediteljke Vesne Stanković, igra jedinu izmišljenu ličnost, mladu i ambicioznu Javorku Dimitrijević, koja sanja o karijeri na daskama koje život znače. Svojim duhovitim nastupom Tijana Višković razgalila je požarevačku publiku na premijernom izvođenju, 28. decembra.

U predstavi ’’Put velikana’’ slavne ličnosti igraju Lepomir Ivković (Milivoje Živanović), Boško Puletić (Branislav Nušić),  Vesna Stanković (Žanka Stokić) i Sonja Knežević (Ljubinka Bobić).

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Goran Jovanović

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend