Kultura

Danas je Svetski dan pantomime

FOTO: screenshot/pantomima.rs

FOTO: screenshot/pantomima.rs

Danas je Svetski dan pantomime koji se sada obeležava u preko 40 zemalja na 5 kontinenata i prepoznat je od strane Međunarodnog pozorišnog instituta (UNESKO).

Danas se Svetski dan pantomime obležava i u pojedinim izbegličkim kampovima u kojima pantomimičari, članovi Svetske organizacije pantomimičara zabavljaju decu i uče ih pantomimi kao što to već nekoliko godina radi turski pantomimičar Ilker Kiličer u izbegličkim kampovima na granici Turske i Sirije. Ilker je bio u Beogradu na Svetskoj konferenciji o pantomimi 2019.godine.

Na dve konferencije održane u Beogradu i jednoj virtuelnoj koja je organizovana u saradnji sa Šangajskim centrom dramskih umetnosti su se prvi put i lično upoznali pantomimičari iz mnogih zemalja, uključujući iz Poljske i Ukrajine. Sada su poljske kolege u svoje domove primili pantomimičare koji su napustili Ukrajinu, među njima i pantomimičar Matuš Kovalski kolima prešao nekoliko stotina kilometara do granice sa Ukrajinom da bi pomogao kolegama i dovezao ih svojoj kući.

Baner Boom93 Android aplikacija

Svetska organizacija pantomimičara je apelovala da se supostavi mir, spreči stradanje civila, među njima i pantomimičara, glumaca, umetnika.

Od samog nastanka moto Svetske organizacije pantomimičara je:„Pantomima je jezik mira“ jer je to prvi jezik kojim smo se sporazumevali i to je jezik koji svi razumeju.

Krajem juna i početkom jula se očekuje ponovno okupljanje svetskih pantomimičara u Beogradu.

Inicijativa za obeležavanje Svetskog dana pantomime je pokrenuta u Srbiji, zemlji koja nema tradiciju pantomime, u kojoj se pantomima uči samo tokom jednog semestra na studijama glume, koja tek od skora ima dva festivala od kojih Festival monodrame i pantomime postoji od 1973.godine i koja je tek od 20. avgusta 2020. „Pantomimičare“ razvrstala među „Glumce“ pod šifrom 2655 u Nacionalnoj klasifikaciji zanimanja.

Pre tačno 11 godina pokrenuli su je naš Marko Stojanović, Ofer Blum iz Izraela i Žan Bernar Laklot iz Francuske i to na dan rođenja legendarnog Marsela Marsoa (22.mart) koji je i bio učitelj svoj trojici.

Ni jedna ideja nije „mala“, kao ni jedan umetnik, čovek, narod, zemlja. Ovo je dokaz da ništa nije nemoguće i da i oni koje smatraju „malima“ mogu da promene svet.

U svetu je pandemija učinila svoje i većina pantomimičara je bez posla i bez primanja. Ali i pantomimičari, iako veoma konzervativni, su prešli na internet pa sada mogu da se pohađaju predavanja, radionice, časovi pantomime i gledaju predstave preko interneta.