Kultura

Danas je Svetski dan poezije

Foto: Pixabay ilustracija

Foto: Pixabay ilustracija

Svetski dan poezije proslavlja se 21. marta, a proglašen je 1999. godine od strane Uneska.

U Srbiji se Svetski dan poezije proslavlja od 2001. godine, kada je Kulturni centar Beograd počeo da organizuje festival „Svetski dan(i) poezije”. U Požarevcu ovaj dan će u petak, 24. marta, obeležiti Narodna biblioteka „Ilija M. Petrović” Požarevac uz poeziju Matije Bećkovića.

Obeležavanje ovog dana ima za cilj da se kroz pesnički izraz podrže jezička različitost i jezici koji su ugroženi. Smisao poezije ne krije se samo u njenom sadržaju, već smislu doprinosi i jezik svojom ritmičnošću i zvučnošću. U poeziji reči ne samo da „znače” već i „zvuče”.

Unesko je Svetski dan poezije prepoznao kao mogućnost i način da se izrazi jedinstvo u kreativnosti ljudskog uma. Poezija je univerzalna umetnost, budući da su osećanja, misli i pitanja koja su u poeziju utkana zajednička svim ljudima, bez obzira na jezik kojim govore ili mesto na kom se nalaze.

Svetski dan poezije je prilika da se oda počast pesnicima, oživi usmena tradicija recitala, promoviše čitanje, pisanje i proučavanje poezije, da se podstakne dijalog između poezije i drugih umetnosti kao što su pozorište, ples, muzika i slikarstvo, i promoviše vidljivost poezije u medijima.