Kultura

Dodelom nagrada završeni 39. Nušićevi dani

Youtube screenshot/RTS

Youtube screenshot/RTS

Svečanim programom dodele festivalskih nagrada u Centru za kulturu Smederevo sinoć je završen 39. Pozorišni festival „Nušićevi dani“ koji se ove godine odvijao pod sloganom „Priče naše, priče nasušne“.

Nušićeva nagrada za najbolju predstavu u celini po oceni stručnog žirija pripala je predstavi „Ana Karenjina“, prema delu Lava Nikolajeviča Tolstoja, u izvođenju Novosadskog pozorišta Ujvideki Szinhaz, a u režiji Dejana Projkovskog piše Danas.

Stručni žiri za dodelu nagrade za najbolju predstavu i nagrade „Milosav Buca Mirković“ za najuspešnije glumačko ostvarenje na festivalu ove godine radio je u sastavu: Isidora Minić, dramska umetnica, predsednik žirija, Slobodan Boda Ninković, dramski umetnik i Milorad Miki Damjanović, dramski umetnik.

Baner Boom93 Android aplikacija

Nušićeva nagrada za najbolju predstavu u celini na osnovu glasova publike, pripala je predstavi „Zaljubljeni Šekspir“ po motivima filmskog scenarija Marka Normana i Toma Stoparda, u izvođenju Beogradskog dramskog pozorišta, u režiji Ane Tomović. Prosečna ocena koju je dobila predstava je 4,80 čime je ona, u pogledu suda publike, nadmašila ostale predstave u festivalskom programu.

Nagrada za najuspešnije glumačko ostvarenje na festivalu po oceni stručnog žirija, koja nosi ime Milosava Buce Mirkovića, esejiste, pozorišnog i književnog kritičara, pesnika i publiciste, dugogodišnjeg saradnika festivala „Nušićevi dani“ dodeljena je Dari Džokić za ulogu Ljiljane u predstavi „Rolerkoster“ Ateljea 212 po tekstu Jelene Kajgo, a u režiji Milice Kralj.

Dobitnik Nušićeve nagrade za životno delo glumcu komičaru je dramski umetnik Bogdan Diklić.

Žiri za dodelu Nušićeve nagrade za životno delo glumcu komičaru, radio je u sledećem sastavu: Miroslav Radonjić, teatrolog i direktor Sterijinog pozorišta (predsednik žirija) i članovi: Gordana Đurđević Dimić, dramska umetnica i Nebojša Dugalić, dramski umetnik.

U okviru svečanog programa dodele nagrada i zatvaranja festivala izveden je program Nušićev šou „Srećna familija“ u kome su učestvovali Uroš Jovčić, Slobodan Boda Ninković, Isidora Minić, Milorad Miki Damjanović, Mina Lazarević, Stevan Piale, Dragana Mićalović, Marko Milošević, orkestar „Lord i gospoda“ sa gošćom Danijelom Veselinović, trubčicom.

Plakete sa likom Branislava Nušića za najbolje glumačko ostvarenje večeri po oceni publike dobili su Timea Filep za ulogu Ane Karenjine u predstavi „Ana Karenjina“ Novosadskog pozorišta Ujvideki Szinhaz, Igor Greksa za ulogu Tošice u predstavi „Izbiračica“ Narodnog pozorišta Subotica, Dara Džokić za ulogu Ljiljane u predstavi „Rolerkoster“ Ateljea 212, Olga Odanović za ulogu Meropije Davidovne Murzavecke u predstavi „Vuci i ovce“ Narodnog pozorišta u Beogradu i Luka Grbić za ulogu Šekspira u predstavi „Zaljubljeni Šekspir“ Beogradskog dramskog pozorišta.

Priznanja za glumačko ostvarenje večeri po oceni publike u pretfestivalskom programu dobili su Časlav Čupić za ulogu Elistera u predstavi „Pozovi me radi preljube“ Pozorišta „Dragoljub Milosavljević Gula“ iz Petrovca na Mlavi i Fuad Tabučić za ulogu Jevrema Prokića u predstavi „Narodni poslanik“ Narodnog pozorišta Timočke krajine „Zoran Radmilović“ iz Zaječara. Priznanje za glumačko ostvarenje večeri po oceni publike za predstavu „Put velikana“ koja je igrana van konkurencije dobila je Vesna Stanković za ulogu Žanke Stokić.

Autori nagrada su vajari mr Vlasta Filipović i dr Zoran Kuzmanović.