Kultura

„Dodir vremena“: Sve je moglo ljudskije i bez suza

Promocija knjige „Dodir vremena“, autora Spasoja Čojića održana je u Maloj sali Centra za kulturu. Po profesiji oficir, pukovnik vojske, Čojić je napisao poluautobiografsku knjigu o svom detinjstvu, mladosti i ratnim godinama u bivšoj Jugoslaviji.
Goran Marković i Spasoje Čojić (foto: U.U.)

Čojiću je kao 12.detetu u porodici Tito bio kum, kao malog čuvala ga je Jovanka Broz, a u mladosti je živeo kod starijeg brata koji se kao vojno lice selio u razne krajeve nekadašnje velike države. U knjizi je kroz ljudske priče ilustrovao ratna dešavanja u Bosni i Hrvatskoj.

Proslavljeni jugoslovenski i srpski reditelj, Goran Marković izjavio je da Čojićeva knjiga predstavlja interesantno i značajno svedočanstvo o ratu u nekadašnjoj državi, viđeno od nekog ko je u svemu tome, ali koji je iskren i ne laže.

„To je veoma bitno u ovim vremenima sveopštih laži i falsifikata. Vi kada čitate ovu knjigu shvatite da je sve to istina i da je zapravo tako bilo. Za to treba imati hrabrosti i odvažnosti, da kao jedan bivši oficir nemate pristrasnost i ostrašćenost, već da stvari vidite ljudski i posmatrate čovečanski“, ocenio je Marković.

On je rekao da u književnosti i na filmu postoji zlatno pravilo da kada se piše o ratu, delo koje nastane mora da bude antiratno.

„Zanimljivo je da je on bio ratnik, pukovnik usred jednog užasnog građanskog rata, ali da je zadržao svest o tome da je rat propast“, rekao je Marković.

Čojić kaže da je motiv da napiše knjigu njegova želja da ono što je proživeo kao oficir i komandant jedinica u JNA i Republici Srpskoj, i na najteži način iskusio, podeli sa ljudima.

„Živimo u vremenu opterećnom istorijom i našom stalnom potrebom da pogled vraćamo unazad i pitamo se ’da li je moglo drugačije, bezbolnije, sa više ljudskosti’. Sve je moglo ljudskije i bez suza. Suze jednog deteta su vrednije od svake države… Ne treba dozvoliti da deca plaču. Trebamo urazumiti one koji donose odluke“, zaključio je Čojić koji je knjigu posvetio svojoj mnogobrojnoj porodici koja je imala veliki broj žrtava tokom Drugog svetskog rata i građanskog rata u SFRJ.

Promociji, koja je na neki način označila povratak kulturnih dešavanja u Požarevcu nakon epidemije koronavirusa, prisustvovalo je blizu 100 ljudi.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend