Kultura

Druge festivalske večeri odigrana predstava „Tesla, svetlopis u vremenu” (FOTO)

Foto: S. Lisac/Boom93

Foto: S. Lisac/Boom93

Druge večeri petog Viminacijum festa Pozorište Teatrijum Beograd izvelo je predstavu „Tesla, svetlopis u vremenu” u Limesu Arheološkog parka Viminacijum, a za najbolju glumicu predstave žiri publike proglasio je Vesnu Stanković.

Radnja predstave odigrava se u rodnom mestu Nikole Tesle, Smiljanu, i u Njujorku.

Predstava prikazuje život Nikole Tesle od detinjstva do starosti, ali se vremenski tokovi prepliću. Dečaka Nikolu tumačio je Marko Jakšić, odraslog Nikolu Teslu tumačio je Milan Nikitović, a Teslu u starosti tumačio je Dragoslav Ilić ⎯ Ilke.

Foto: S. Lisac/Boom9
Prikazana je Teslina genijalnost i posvećenost nauci. Naspram ideja za progres čovečanstva, svakodnevne, svetovne stvari nisu ga opterećivale. Živeo je asketski.

Jedna od ideja koju ova predstava donosi jeste da ideja progresa mora počivati na ideji plemenitosti duha.

Pored Teslinog života, kroz scene sa Tomasom Edisonom i Džordžom Vestinghausom u predstavi je prikazana i surovost  neoliberalnog kapitalizma. Uprkos svim poteškoćama, Tesla od svojih ideja nije odustajao, za šta je, kako se u predstavi i kaže, bila važna snaga volje, a na to podseća i rečenica „Što se ne da ⎯ daće se”, koja se ponavlja kroz predstavu.

Posebnu atmosferu predstavi daje hor ličkih seljaka i hor američkih biznismena, koga su činili Marko Čupić, Stefan Milivojević, Luka Jovanović, Luka Potparić, Mladen Lero i Saša Đuračević.

Foto: S. Lisac/Boom9

Oca Nikole Tesle i pravoslavnog sveštenika Milutina tumačio je Hadži Nenad Maričić, a Teslinu majku Geogrinu tumačila je Vesna Stanković, koju je žiri publike proglasio najboljom glumicom predstave.

Foto: S. Lisac/Boom9
U predstavi su glumili i Nenad Ćirić, koji je tumačio ulogu Tomasa Edisona, Lepomir Ivković, koji je tumačio Džordža Vestinghausa, Vladan Gajović, koji je tumačio La Gvardiju, gradonačelnika Njujorka, i Staša Nikolić, koja je tumačila PR-a gradonačelnika Njujorka.

Autor i reditelj predstave je Miroslav Benka.

Treće festivalske večeri publika će gledati predstavu „Ifigenija” u produkciji Centra za kulturu Kolašin sa koproducentima NVO „Korifej teatar” i Centrom za kulturu Bijelo Polje. Režiser predstave je Zoran Rakočević. Lokalitet na kome će se igrati predstava je Arena Arheološkog parka „Viminacijum”.

Podsetimo, prve festivalske večeri Gradsko pozorište Semberija iz Bijeljine i Narodno pozorište Republike Srpske iz Banjaluke prikazali su predstavu „Hasanaginica” u režiji Dušana Tuzlančića. Za najbolju glumicu predstave žiri publike proglasio je Bojanu Milanović, koja je tumačila Hasanaginicu.

Foto: S. Lisac/Boom93
Foto: S. Lisac/Boom93
Foto: S. Lisac/Boom93
Foto: S. Lisac/Boom93
Foto: S. Lisac/Boom93
Foto: S. Lisac/Boom93
Foto: S. Lisac/Boom93
Foto: S. Lisac/Boom93

Projekat „Supermarket kulture”, koji podržava Gradsko veće Grada Požarevca, a čiji je deo i ovaj tekst, ima za cilj da afirmiše kulturne vrednosti i stvaralaštvo, da predstavlja stvaraoce i umetnike, ali i da obrađuje ključne teme od značaja za položaj kulture i umetnosti u društvu i našoj lokalnoj zajednici, da pruži podršku i istakne važnost kulturne politike za budućnost našeg društva. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.