Kultura

Dugo očekivani film o najpopularnijoj lutki na svetu stiže u požarevački bioskop

Foto: YouTube printsceen/Warner Bros. Pictures

Foto: YouTube printsceen/Warner Bros. Pictures

Prvi igrani film o Barbi, lutki koja je obeležila detinjstvo mnogih generacija, ovog vikenda biće prikazan u Bioskopu Centra za kulturu u tri termina.

O filmu „Barbi” govori se još od jula 2022. godine, kada je prvi put najavljen. Nakon svetske premijere filma, koja je bila 9. jula ove godine, svetom je zavladala „Barbi groznica”. Sve je u znaku roze boje, a prodavnice su pune proizvoda sa Barbi logom. U znaku Barbi je čak i gugl, kada se njeno ime ukuca u pretraživaču. Kako pišu mediji, karte za film u dvoranama su rasprodate dve nedelje pre premijere u svetu.

U Bioskopu Centra za kulturu film će biti prikazan 21. i 22. jula u 17 časova i 23. jula u 19 časova.

Ulogu Barbi tumači Margo Robi, a ulogu Kena Rajan Gosling.

Rediteljka filma je Greta Gervig, trostruka dobitnica Oskara.

Cela estetika filma inspirisana je prividom savršenog života i izgleda junaka filma.

Barbi je do sada imala nekoliko animiranih filmova i serija, a ovo ostvarenje je prvi igrani film koji govori o njoj.

Lutka Barbi na tržištu se pojavila u martu 1959. godine. Ona je jedan od najprodavanijih proizvoda u industriji igračaka. Tokom istorije bila je dostupna u različitim varijantama, prikazana u različitim životnim situacijama i u različitim zanimanjima.

Pored ovog filma, na repertoaru su još dva:

  • „Openhajmer” ⎯ 21. i 22. jul u 19 časova i 23. jul u 16 časova i
  • „Ups 2! Avantura se nastavlja” ⎯ 21. i 22. jul u 15 časova i 23. jul u 14 časova.

Epski triler „Openhajmer” je najnovije ostvarenje Kristofera Nolana. Nolanovi filmovi, među kojima su „Tenet”, „Dankerk”, „Međuzvezdani”, „Početak” i trilogija „Mračni vitez”, zaradili su preko pet milijardi dolara širom sveta i nagrađeni sa 11 Oskara. Radnja filma zasnovana je na knjizi koja je osvojila Pulicerovu nagradu, „Američki Prometej: Trijumf i tragedija Džeja Roberta Openhajmera”, koju su napisali Kai Berd i pokojni Martin Džej Šervin. Film publiku uvodi u paradoksalni život jednog zagonetnog čoveka koji će, kako bi spasao svet, morati da rizikuje njegovo uništenje.

Sinhronizovani film „Ups 2! Avantura se nastavlja”, koji je bio prikazivan i prethodna dva vikenda, nastavak je animirane avanture „Ups! Ode Noa!”.

Bližio se kraj sveta i postojala je opasnost da poplave unište sva bića na planeti. U Noevu barku redom su se ukrcale sve vrste životinja, od najveće do najmanje. Barka pluta otvorenim morem. Nakon nekoliko nedelja plovidbe, nema zemlje na vidiku, zalihe hrane su pri kraju, a krhki mir između mesojeda i biljojeda mogao bi da se naruši svake sekunde.

Nakon niza nesrećnih događaja, Fini se budi u neobičnoj koloniji ispunjenoj čudnim stvorenjima koja žive u harmoniji – pod pretnjom vulkana. U trci s vremenom, plimom i zastrašujućim potresima, on mora da spasi svoje prijatelje, porodicu i celu koloniju od potpunog uništenja.

Karte se mogu kupiti na Biletarnici Centra za kulturu, a njihova cena je 250 dinara.

Radno vreme Biletarnice je sledeće:

  • 21. jul 2023. od 8 do 19 časova,
  • 22. jul 2023. od 14 do 19 časova i
  • 23. jul 2023. od 13 do 19 časova.