Kultura

Glumac Jovan Zdravković: Mislim da nedovoljno pričamo o Mileni (VIDEO)

Foto: Bojan Nikolić

Foto: Bojan Nikolić

Iako predstava „San o Mileni”, koja je izvedena četvrte festivalske večeri Viminacijum festa, ne ulazi u konkurenciju za nagrade stručnog žirija, žiri publike ipak je dodelio nagradu za najboljeg glumca ili glumicu predstave, koja je pripala Jovanu Zdravkoviću. Za Boom 93 govorio je o predstavi, kulturi i položaju umetnika.

Jovan Zdravković u ovoj predstavi tumačio je više likova.

„Kao i uvek, jako je zanimljivo u predstavama Jelene Bogavac jer igramo mnogo likova, pa tako, pored neke muške energije Milene koju igram, igram i jednu od njenih ljubavi. To su razne uloge, tako da ne bih mogao da izdvojim jednu i nešto kažem o njoj”, rekao je Zdravković.

Foto: S. Lisac/Boom9
Predstava je nastala na osnovu dokumentarnog istraživanja biografije slikarke.

Kako kaže, pripreme za predstavu počele su preko njegovih kolega ⎯ Tijane Višković i Miodraga Kovačevića, koji je veliki poznavalac rada i dela Milene Pavlović Barili.

„On je objavio knjige i otkrića koja je našao o Mileni, pa smo se vodili time. Naravno, tu je i muzej u Požarevcu, i razne njene biografije kojima smo se bavili. Jelena je veliki deo posla uradila svojom dramaturgijom, odnosno pakujući njen život u nešto što jeste ova predstava”, naveo je Zdravković.

Foto: S. Lisac/Boom93

Ističe da kao društvo nedovoljno govorimo o Mileni Pavlović Barili.

„Mislim da je neophodnije da malo više govorimo o njoj zato što je neko ko je imao mnogo samostalnih izložbi, neko ko je radio u Americi. Razne portrete je crtala. Ima tu svega i svačega zanimljivog”, rekao je glumac.

Jednu stvar koju bi izdvojio kao najzanimljiviju je to što je jedna od retkih koji su imali priliku da crtaju za Vogue.

Ceo intervju, u kome govori i o kulturi i položaju umetnika pogledajte u videu.