Kultura

Godina ispunjena uspesima: Najveća nagrada osvojena na Festivalu u San Remu

FOTO: A. Stepanović

FOTO: A. Stepanović

Kulturno umetničko društvo „Božidar Dimitrijević-Kozica“ iz Drmna je organizovalo završnicu godine sa prijateljima i članovima kulturnog umetničkog društva i kao krunu večeri uveličali su njihovo najveće ovogodišnje priznanje ostvareno u istoriji sa snimcima i slikama Italije, Francuske i Monaka.

Folklor se odnosi na tradicionalne običaje, pesme, verovanja i druge aspekte kulture nekog naroda ili zajednice. Folklor je važan za očuvanje kulture i identiteta neke zajednice, i često se koristi kao način da se promovišu i očuvaju tradicionalne vrednosti. On je deo istorije i kulture mnogih zemalja i regija, i predstavlja važan deo nasleđa mnogih naroda širom sveta.

Kulturno umetničko društvo „Božidar Dimitrijević- Kozica“ je sinoć u selu Drmno organizovao završetak 2022. godine uz novogodišnji koktel na kom su sumirani rezultati koji su se prezentovani videom i slikama sa festivala „World folklore festival-San Remo-Diano Marina-Canes 2022“ na kom su postigli najveći uspeh i osvojili prvo mesto.

Nagrada KUDa Drmno
FOTO: A. Stepanović

„Pehar je kruna višedecenijskog rada, ne zapostavljajući ostale nagrade starijih generacija. Ovaj pehar je kruna karijere Kulturnog umetničkog društva „Božidar Dimitrijević-Kozica“ na svetskom festivalu. Bilo je 15 država celoga sveta uključujući i Ameriku, Aziju, Kinu Norvešku, Portugaliju, Letoniju, Litvaniju… Srbiju smo predstavljali sa različitim igrama iz cele Srbije jer se festival održavao u Kanu, Nici, San Remu i završno veče je bilo u Diamo Marini. Igralo se po trgovima, pa smo na taj način predstavljali delove igara iz cele Srbije. Završne večeri predstavili su se igrom iz Kosovskog pomoravlja „Igre iz Binačke Morave“, rekao je za Boom93 predsednik Kulturno-umetničkog društva „Božidar Dimitrijević-Kozica“ Dalibor Stojadinović.

Nagrada KUDa Drmno
FOTO: A. Stepanović

Prema njegovim rečima, potrebno je mnogo truda, živaca, rada i ulaganja, ali i ljubav kopja sve članove drži na okupu.

„Pre mesec dana krenuli smo da radimo sa decom od 5 do 7 godina, imamo pripremni ansambl, izvođački i grupu veterana koja se okuplja po potrebi. Osvajali smo nagrade na regionalnim takmičenjima, republičkim po Jugoslaviji i Srbiji, ali ova nagrada nam je kruna uspeha“, zaključio je Stojadinović.

Nagrada KUDa Drmno
FOTO: A. Stepanović