Društvo Kultura

Gojković: Predložiću da se ustanovama kulture dozvoli veći broj publike

(BETAPHOTO/Ministarstvo kulture i informisanja/GORAN ZLATKOVIC/MO)
Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković najavila je da će predložiti članovima Kriznog štaba za suzbijanje epidemije korona virusa da na sutrašnjoj sednici razmotre mogućnost prisustva većeg broja publike u pozorištima i u bioskopima.

Na onlajn konferenciji za novinare Ministarstva kulture i informisanja povodom 100 dana rada nove Vlade, Gojković je navela da su članovi Kriznog štaba imali sluha kada je u pitanju prioritetni status za vakcinaciju za umetnike.

Ona je ocenila rad tog ministarstva dobrim i navela da je u prvim nedeljama sa relevantnim sindikatima dogovorena izmena i dopuna kolektvnih ugovora, prema kojima zaposleni u ustanovama kulture dobijaju 100 odsto zarade uprkos pandemiji.

Ministarka je najavila izrade novih zakona, navodeći da pojedini zakoni nisu regulisani „desetinama godina“ a da u modernizaciji države i „hvatanja koraka sa Evropom“ treba krenuti od bazičnih stvari.

Najavila je da će Skupštini Srbije najverovatnije biti upućen u martu Predlog zakona o muzejskoj delatnosti, kao i da je pokrenuta javna rasprava o izenama i dopunama Zakona o kulturi.

„Obilazimo Srbiju kako bismo stvorili širu sliku – da li treba ići na izmene i dopune ili ćemo morati da krenemo u izradu potpuno novog predloga zakona“, navela je Gojković.

Ona je dodala da resorno ministarstvo radi na tome da dodje do „suštinske decentralizacije“ jer nisu samo Beograd i Novi Ssad gradovi u kojima živi kultura.

„Ove godine raspisaćemo za sve gradove, osim Novog Sada i Beograda, konkurs za nacionalnu prestonicu kulture“, kazala je Gojković.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend