Kultura

‘’Gvardijin’’ doprinos novogodišnjoj čaroliji – intervju sa Teodorom Dimitrijević

Orkestar ‘’Gvardija’’ održaće u susret Novoj godini dva koncerta za decu i time obogatiti organizovana praznična kulturna dešavanja. Ovim povodom Goran Jovanović, autor emisije Supermarket kulture, razgovarao je sa Teodorom Dimitrijević, rukovodiocem orkestra ‘’Gvardija’’, a tom prilikom čuli smo puno toga o ostvarenom u ovoj godini i planovima za sledeću.

Boom 93: Teodora, ovaj razgovor  već vodimo u nekoj vrsti novogodišnjeg štimunga, zato što ćete nam Vi sa svojim kolegama i koleginicama iz orkestra ‘’Gvardija’’ po običaju prirediti pred Novu godinu nešto veličanstveno.

Baner Boom93 iOS aplikacija za VestiTeodora Dimitrijević: Hvala na pozivu za ovaj intervju. Mi nekako već tradicionalno, još od 2016. godine, održavamo taj spektakularni Novogodišnji koncert. Ove godine odlučili smo da to u potpunosti posvetimo deci. Dakle, 25. decembra od 12 časova u Centru za kulturu Požarevac u Velikoj sali održaćemo svečani Novogodišnji koncert za decu, a isti koncert ćemo ponoviti u Hali sportova u okviru Novogodišnjeg vašara, 28. decembra od 11 časova.

Boom 93: Kako ocenjujete godinu za nama? Bile su pandemijske okolnosti i to nas je, nažalost, pratilo i ove godine. Snalazili smo se što se tiče tih mera, prilagođavali i poštovali, ali, bez obzira na to, da li možete na neki način ovu godinu da ocenite ipak uspešnom?

Teodora Dimitrijević: Apsolutno! Ova godina je, ja mislim, nekako bila i uspešnija od prethodnih, izuzimajući 2020. godinu, kada skoro ništa nismo imali. Mi smo ove godine, sa koncertom kojim ćemo zaokružiti naše aktivnosti 28. decembra, imali šesnaest nastupa, što u velikom sastavu, što u manjim, kamernim sastavima u okviru Letnjeg programa. Imali smo koncert za Viminacijum Fest, zatvaranje festivala, otvaranje sale u Politehničkoj školi i td. S druge strane, hvala Bogu, nismo imali ni jedan slučaj zaraženih u našem orkestru, nismo imali preskakanje proba zbog toga, sva deca su nam nekako, igrom slučaja, bila zdrava, tako da ni ove okolnosti nisu uticale na tempo naših proba. Mislim da je to apsolutno bila jedna jako uspešna godina.

Boom 93: Da se vratimo na taj koncert u sali Politehničke škole. Da li je to zahvalan prostor iz ugla izvođača, da li je adekvatan? On je nešto apsolutno novo u našem gradu, jedan adaptiran i renoviran prostor nekadašnjeg bioskopa koji nije korišćen više od 30 godina, ali kako to izgleda iz ugla izvođača?

Teodora Dimitrijević: Kad smo ušli u tu salu i kad smo shvatili da smo dobili jedan novi prostor za koncerte i generalno za umetnički život, mi smo se u potpunosti raspametili. Prostor izgleda mnogo lepo, a nama je dragocena jedna više koncertna sala i to nam mnogo znači. Jako je lepo sređena i fenomenalno akustična. Jedva čekam da mi opet tamo nešto izvedemo.

Boom 93: Vi ste, Teodora, aktivni i van našeg grada. Šta biste izdvojili od aktivnosti na strani?

Teodora Dimitrijević: Upisala sam master studije ove godine na Fakultetu dramskih umetnosti iz Menadžmenta u kulturi i medijima. Najviše iz razloga da bih bila školovana za ovo što već radim. Želim da unapredim svoje veštine iz menadžmenta, iz rukovođenja i svega što je povezano sa tim. Trenutno sam opet student (smeh). S druge strane, već organizujem neke kulturne projekte u Beogradu. Prošla je koncertna sezona ‘’Ličnosti Starog grada i naša sadašnjost’’, projekat čiji sam ja autor i praktično sam to organizovala.

Boom 93: Imali ste svojevremeno i angažmane u Narodnom pozorištu u Beogradu. Da li je bilo nešto na tom planu ili je trenutno neka pauza?

Teodora Dimitrijević: Svako od nas solista drži određeni repertoar. U mom repertoaru su tri, četiri predstave, ali one se nisu našle na repertoaru Narodnog pozorišta zadnje dve godine. To se sve menja na nekom četvorogodišnjem ili petogodišnjem nivou, ali nadam se da će toga biti uskoro. Mada se ja, po svemu sudeći, od opere malo udaljavam. Sada kad pogledam neke svoje intervjue od pre tri, četiri godine, bila sam jako zagrižena za operu. Ali kako se sve ovo sa ‘’Gvardijom’’ razvijalo, sa tim koncertnim sezonama i sa mojim kolegama, ja sve više naginjem ka toj vrsti menadžmenta u kulturi.

Boom 93: Stiže nam 2022. godina. Da li će što se ‘’Gvardije’’ tiče to biti neki ustaljeni ritam nastupa kada su u pitanju mogućnosti požarevačke publike da vas vidi? Obično su to značajni događaji, godišnjice.

Teodora Dimitrijević: Tako je.  Jedan od mojih glavnih planova je da snimimo CD. Možda je i krajnje vreme. To je okosnica svih ostalih planova. Nadam se nekom gostovanju u inostranstvu. Želimo da promovišemo naš grad što više. Nadam se da će biti prilike za to sledeće godine, u skladu sa epidemiološkom situacijom. Ove godine nisam htela da decu dovodim u taj rizik, dok još nije bilo ispitano. Ali se nadam sledeće godine izlasku van granica Srbije. A što se tiče našeg grada, videćemo, u odnosu na potrebe publike. Jer ne valja ni previše se pojavljivati svake godine, treba imati meru. Pravićemo neki maping publike, neku anketicu. Videćemo.