Kultura

Iz ‘’kuhinje’’ Olivera Peča, majstora istorijskog trilera

smart

smart

U emisiji Supermarket kulture, autor Goran Jovanović predstavio je roman ‘’Kralj prosjaka’’ Olivera Peča, nemačkog majstora istorijskog trilera, idealno zabavno štivo za predstojeće dane praznika.

Kralj prosjaka (nastavak iz serijala Krvnikova kći) je vrlo atmosferična, akcijom i avanturama prožeta priča o dželatu Jakobu i njegovoj neustrašivoj kćeri Magdaleni, gde ima ljubavi, nasilja, ali i humora, kao i dinamično izvedenog motiva osvete, sa svim detaljima društvenog života i atmosfere koji su činili Nemačku 17. veka.

Jakob Kuisl biva zatvoren, pošto je nepravedno osuđen za ubistvo koje nije počinio, a Magdalena i njen izabranik Simon, koji se bavi nadrilekarstvom, odnosno šarlatanstvom, kako se kaže za one ljude koji nisu završili medicinu, a koriste razne biljke iz prirode kako bi ljudima pomogli kod bolesti i povreda, trude se da ga oslobode i spasu mogućeg smaknuća.

Pisan izvanrednim stilom, sočnim jezikom (uz izvesnu namernu sirovost da bi se dočarao govor ondašnjeg vremena), sjajan u dočaravanju atmosfere doba koje obrađuje, nabijen naturalizmom i avanturističkim duhom, roman Kralj prosjaka pleni svojim majstorstvom i ugođajem koji preko 400 stranica ovog štiva čine veoma zabavnim i uzbudljivim.

Oliver Peč, koji godinama radi kao scenarista za Bavarsku televiziju, rođen je u Minhenu 1970. godine. Njegov roman Krvnikova kći bio je bestseler Njujork tajmsa. Usledile su knjige Krvnikova kći i crni monah, Zavera protiv Ludviga, Zamak kraljeva, Krvnikova kći i đavo iz Bamberga, Crni musketar i knjiga noći

U oceni knjige Kralj prosjaka izdvajaju se komentari Zidojče cajtunga da ”verodostojni istorijski detalji savršeno začinjuju autorov maštovito osmišljen krimi roman”, a Džejms Beker kaže da je u pitanju ”dojmljiva priča o ljubavi, izdaji i osveti koja s autentičnošću beleži zvuke, prizore i mirise Nemačke iz sedamnaestog veka”.