Kultura

Izabrano pet predstava koje će se takmičiti na smotri dramskih amatera „Živka Matić“

Foto; S.Lisac

Foto; S.Lisac

Izabrano je pet takmičarskih predstava koje će biti izvedene na 15. smotri dramskih amatera Pomoravlja i Podunavlja “Živka Matić”, koja se održava od 28. novembra do 3. decembra, u Velikoj Sali Centra za kulturu Požarevac.

Direktorka Centra za kulturu, Galina Perić je rekla da će ove godine biti predstavljeni klasični pozorišni komadi najuglednijih dramskih pisaca našeg jezika.

Nagrade očekuju najbolju glumicu, najboljeg glumca i najbolju predstavu, koja će biti ponovo izvedena pred požarevačkom publikom, to je već uobičajno u čast pobednika susreta varoškog pozorišta „Milivojev štap i šešir“ naredne godine.

Podsetila je da je Centar za kulturu, uz podršku grada Požarevca, prošle godine na starom groblju podigao nadgrobni spomenik velikoj glumici Živki Matić, rođenoj požarevljanki.

Selektor festivala Aleksandar Lukić rekao je da se od 15 predstava odlučio za pet koje će se takmičiti za nagradu festivala „Živka Matić“.

Gledaoci će imati priliku da pogledaju  predstave „Putujuće pozorište Šopalović“ u režiji Miloša Jagodića, pozorišta iz Petrovca na Mlavi, “Virus” Siniše Kovačevića, koju će izvesti pozorište iz Velikog Gradišta,  “Protekcija”, Branislava Nušića u izvođenju pozorišta iz Smederevske Palanke, “Mrešćenje šarana”  Aleksandra Popovića, koju izvodi pozorište iz Velike Plane i još jedna predstava po tekstu Branislava Nušića “Dr” naći će se u takmičarskom delu, a izvešće ga pozorište iz Malog Crnića.

Urednik programa, Bojan Gačević je rekao da, pored takmičarskih, gledaoci će imati priliku da pogledaju predstavu na samom zatvaranju festivala. U pitanju je „San letnje noći“ pozorišta „Milivoje Živanović“. Gačević je rekao da nisu izostavljeni ni najmlađi sugrađani za koje su pripremili predstavu KUD-a „Branko Radičević iz Boževca „Začarana princeza“ Ulaz je slobodan.

Sve predstave na festivalu počinju u 20 časova. Karte će biti puštene u prodaju od 21. novembra na biletarnici Centra za kulturu. Cena pojedinačne ulaznice je 300 dinara.

Foto: S.Lisac