Kultura

Izvedena komedija „Čaruga” ⎯ poslednja takmičarska predstava petog Viminacijum festa (FOTO)

Foto: S. Lisac/Boom93

Foto: S. Lisac/Boom93

Hrvatsko narodno kazalište Osijek na velikoj sceni Centra za kulturu Požarevac izvelo je predstavu „Čaruga” u režiji Borisa Svrtana. Po oceni žirija publike najbolji glumac predstave je Antonio Jakupčević, koji je tumačio ulogu Miroslava Frankića.

„Čaruga” je komedija rađena po tekstu Ivana Kušana, te je poslednje takmičarsko veče festivala završeno uz smeh.

Radnja je smeštena u Slavoniju i u 20. godine prošlog veka. Govori o bogatoj porodici gazde Juraja Ardonjaka. Naime, njegova supruga Ankica pokušava da pronađe način kako da ga ukloni ne bi li ostvarila svoju ljubav sa Borisom Možboltom. Za to unajmljuje seljaka Josipa Zeljića, koji se udružuje sa Jovanom Stanisavljevićem Čarugom.


Foto: S. Lisac/Boom93

Jovan Stanisavljević Čaruga je legendarni lik iz Slavonije, poznat kao slavonski Robin Hud. U ovoj komediji njegova slava počiva na njegovoj priči i hvalisanju, dok njegova dela izostaju, u čemu ga posebno ometa slab vid.

Nagradu za najboljeg glumca predstave, po oceni žirija publike dobio je Antonio Jakupčević, koji je tumačio ulogu Miroslava Frankića. Komika njegovog lika proizilazi iz ljubavi prema Tonki, za koju bi učinio sve, i preterane plašljivosti da to i ostvari.

Foto: S. Lisac/Boom93

Pored Antonia Jakupčevića, u predstavi su nastupili Aljoša Čepl u ulozi Čaruge, Miroslav Čabraja u ulozi Juraja Ardonjaka, Antonia Mrkonjić u ulozi Ankice, Ardonjakove žene, Matija Kačan u ulozi Borisa Možbolta, Matea Grabić Ćaćić u ulozi Tonke, Duško Modrinić u ulozi žandarmerijskog desetnika Adama Žažića, Ivan Ćaćić u ulozi seljaka Josipa Zeljića i Mario Rade u ulozi žandarmerijskog kapetana Nikola Giljetić.

Aplauzi i ovacije publike, kao i činjenica da je žiri publike, prema rečima člana žirija Jelene-Trifunović Ilić, imao vrlo težak zadatak da odluči ko će dobiti Uzdarje, najbolje govore o uspešnosti predstave.

Utisku doprinose scenografija i kostimografija, koja nije modernizovana, već odražava duh 20. godina.

Večeras, 25. juna, peti Viminacijum fest biće svečano zatvoren u Areni Arheološkog parka Viminacijum. Stručni žiri uručiće dve nagrade: Viminacium Maximus, nagradu za najbolju predstavu, i Zlatnu fibulu, nagradu za najboljeg glumca ili glumicu festivala. Nakon dodele uslediće koncert Hard Green & Irish Show Dance.

Stručni žiri čine Miloš Latinović, direktor Bitef teatra, Katarina Radivojević, dramski umetnik, i Aleksandar Milosavljević, pozorišni kritičar.

Žiri publike čine Ivana Lazić, diplomirani ekonomista, doktorka Silvana Milanković, specijalista paradentologije i oralne medicine, i Jelena Trifunović Ilić, glumica Pozorišta „Milivoje Živanović”

Prethodnih večeri odigrane su „Hasanaginica” Gradskog pozorišta Semberija i Narodnog pozorišta Republike Srpske, „Tesla, svetlopis u vremenu” Pozorišta Teatrijum Begrad, „Ifigenija” Korifej teatra, Centra za kulturu Kolašin i Centra za kulturu Bijelo Polje i „Frančišek” Mestnog gledališča Ptuj.