Kultura

Knjiga Gorana Jovanovića predstavljena na 50. FEST-u

Foto: Mladen Jovanović

Foto: Mladen Jovanović

Na pres konferenciji u Kombank Dvorani, u ponedeljak, 28. februara, u okviru 50. FEST-a, promovisana je knjiga ‘’Poljski film u novom veku’’ našeg filmskog kritičara Gorana Jovanovića.

Najnovija knjiga Gorana Jovanovića, filmskog kritičara Boom 93 i autora emisije Supermarket kulture, koja se bavi produkcionim i estetskim dometima poljske kinematografije, predstavljena je na ovogodišnjem FEST-u.

U knjizi “Poljski film u novom veku“, koju je objavila izdavačka kuća Tercija iz Bora, Jovanović analizira uzroke koji su ovu kinematografiju učinili jednom od najinteresantnijih u Evropi, veoma prisutnu na renomiranim svetskim festivalima (Kan, Berlin, Venecija) i sve zapaženiju u očima filmske kritike.

Baner Boom93 Android aplikacija

Na konferenciji za novinare u Kombank Dvorani, tokom razgovora kojim je moderirao Ivan Aranđelović, govorilo se o najinteresantnijim autorima koji su poljsku kinematografiju stavili u fokus filmske javnosti i festivalske publike, od Pavela Pavlikovskog, koji je filmom “Ida“ doneo 2015. Poljskoj prvog Oskara, preko festivalski prominentne Malgožate Šumovske i vrlo aktivne veteranke Agnješke Holand, najsnažnijeg kritičara anomalija poljske društvene svakodnevice, Vojćeha Smažovskog, do novih, inventivnih i veoma zapaženih reditelja mlađe generacije kao što su Jan Komasa (“Soba samoubica“, “Telo Hristovo“, “Hejter“), Tomaš Vasilevski (“Ljubav je gorka“), Pjotr Domalevski (“Tiha noć“, “Ja nikada ne plačem“, “Operacija Zumbul“) i Jan Matušinjski (“Poslednja porodica“), koji upavo na ovogodišnjem FEST-u predstavlja svoj film “Bez tragova“.

Takođe, apostrofirani su značajni talasi i filmski pokreti koji su poljsku kinematografiju proslavili u prošlosti, posebno tzv. “Bioskop moralne anksioznosti“, koji je imao i svoju društveno-političku subverzivnu misiju u doba represivnog komunističkog režima u drugoj polovini 70-ih i početkom 80-ih godina prošlog veka.

Nakon predstavljanja na FEST-u, knjiga Gorana Jovanovića “Poljski film u novom veku“ imaće niz promocija, od kojih će neke biti održane tokom predstojećih filmskih festivala.