Kultura

Lični predmeti Milene Pavlović Barili od danas na izložbi u Beogradu

Milena Pavlović Barilli. FOTO: R. Momirović / Boom93
Izložba „Velikanke srpske kulture“ u Domu Jevrema Grujića, autorki Branke Conić, dr Gordane Bekčić i Ružice Opačić, danas će biti otvorena u Domu Jevrema Grujića u Beogradu i trajaće do 27. marta.

Ova izložba baciće novo svetlo na lik i delo Milene Pavlović Barili, ali i  još sedamnaest žena, velikanki srpske kulture, među kojima su i Nadežda Petrović, Isidora Sekulić i Desanka Maksimović.

Biće predstavljeno 18 slavnih žena srpske istorije koje su svojim delima, hrabrošću i doprinosom srpskoj kulturi i celokupnoj istoriji uticale na razvoj srpske misli i društva.

Ove žene „utirale su put novim generacijama slikarki, književnica, lekarki, naučnica, filozofkinja i borkinja za bolji socijalni položaj žena u profesionalnom životu“.

„Uvek patriotkinje, često su balansirale između borbe za lično ostvarenje i okova koje im je nametalo patrijarhalno društvo, još češće ostajale neshvaćene u borbi za ostvarivanje ličnih, umetničkih, socijalnih i životnih ciljeva“, ističu organizatori izložbe.

Cilj projekta “Velikanke sprske kulture” jeste da se poveća vidljivost ženskog kulturnog nasleđa koje je omogućilo da žene danas zauzimaju najveće položaje u kulturi i društvu.

„Njihova istrajnost, nepokolebljivost, snaga da se bave svojim pozivom bile su nesavladiva sila i plamen koji je menjao naše društvo, a u kome su same često sagorevale“, navode organizatori.

Tokom trajanja izložbe biće upriličena brojna predavanja, predstave, performansi i tematske večeri inspirisane delima ovih poznatih Srpkinja.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend