Kultura

Lični predmeti Milene Pavlović Barili od danas na izložbi u Beogradu

Milena Pavlović Barilli. FOTO: R. Momirović / Boom93

Milena Pavlović Barilli. FOTO: R. Momirović / Boom93

Izložba „Velikanke srpske kulture“ u Domu Jevrema Grujića, autorki Branke Conić, dr Gordane Bekčić i Ružice Opačić, danas će biti otvorena u Domu Jevrema Grujića u Beogradu i trajaće do 27. marta.

Ova izložba baciće novo svetlo na lik i delo Milene Pavlović Barili, ali i  još sedamnaest žena, velikanki srpske kulture, među kojima su i Nadežda Petrović, Isidora Sekulić i Desanka Maksimović.

Biće predstavljeno 18 slavnih žena srpske istorije koje su svojim delima, hrabrošću i doprinosom srpskoj kulturi i celokupnoj istoriji uticale na razvoj srpske misli i društva.

Baner Boom93 Android aplikacija

Ove žene “utirale su put novim generacijama slikarki, književnica, lekarki, naučnica, filozofkinja i borkinja za bolji socijalni položaj žena u profesionalnom životu”.

“Uvek patriotkinje, često su balansirale između borbe za lično ostvarenje i okova koje im je nametalo patrijarhalno društvo, još češće ostajale neshvaćene u borbi za ostvarivanje ličnih, umetničkih, socijalnih i životnih ciljeva”, ističu organizatori izložbe.

Cilj projekta “Velikanke sprske kulture” jeste da se poveća vidljivost ženskog kulturnog nasleđa koje je omogućilo da žene danas zauzimaju najveće položaje u kulturi i društvu.

“Njihova istrajnost, nepokolebljivost, snaga da se bave svojim pozivom bile su nesavladiva sila i plamen koji je menjao naše društvo, a u kome su same često sagorevale”, navode organizatori.

Tokom trajanja izložbe biće upriličena brojna predavanja, predstave, performansi i tematske večeri inspirisane delima ovih poznatih Srpkinja.