Kultura

Matija Bećković u petak u Narodnoj biblioteci

Foto: Printscreen/RTS

Foto: Printscreen/RTS

U petak, 24. marta, u Narodnoj biblioteci „Ilija M. Petrović” Požarevac u 18.30 časova biće otvorena izložba „Matija”, nakon čega će u 19 časova u Svečanim salonima gradskog zdanja biti održano književno veče. Na otvaranju izložbe i književnoj večeri učestvovaće književnik i akademik Matija Bećković.

Autorka izložbe „Matija” je Dragana Tipsarević, bibliotekar savetnik i dugogodišnja direktorka Narodne biblioteke „Stefan Prvovenčani” u Kraljevu.

Učesnik programa je i narodni guslar Radovan Peković.

Izložba će biti otvorena do 2. aprila 2023. godine.

Uz poeziju Matije Bećkovića Narodna biblioteka „Ilija M. Petrović” Požarevac obeležiće Svetski dan poezije, koji se proslavlja 21. marta.

Matija Bećković redovni je član Srpske akademije nauka i umetnosti i počasni član Udruženja za umetnost, kulturu i međunarodnu saradnju „Adligat”. Autor je brojnih zbirki pesama, a neke od najpoznatijih su „Vera Pavladoljska”, „Ćeraćemo se još”, „Reče mi jedan čoek” „Međa Vuka Manitoga” i druge. Poznate su i njegove „Besede”.

Bećkovićevi prozni i poetski tekstovi priređivani su za pozorište i izvođeni na domaćim i stranim scenama. U Narodnom pozorištu u Beogradu je 1978. godine izvedena „Međa Vuka Manitoga”, a potom monodrame „Reče mi jedan čoek” i „Ne znaš ti njih”.