Kultura

Međunarodni sajam knjiga u Beogradu od 23. do 30. oktobra, Rumunija počasni gost

Foto: Pixabay/ilustracija

Foto: Pixabay/ilustracija

Međunarodni sajam kniga u Beogradu održaće se, nakon dve godine pauze zbog pandemije korona virusa, od 23. do 30. oktobra, uz učešće više od 400 direktnih izlagača.

Sajam knjiga, 65. po redu, koji će se odvijati od sloganom „Povratak napisanih“, otvoriće pisac i akademik Dušan Kovačević, rečeno je na konferenciji za novinare.
Zemlja počasni gost sajma je Rumunija, a na sajmu će pored domaćih učestvovati i izdavači iz Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Italije, Mađarske, Nemačke, Belorusije, Rusije, Kine, Irana, Švajcarske, Maroka, Egipta, Indije i Poljske.
Gosti sajma će u ime zemlje počesnog gosta pozdraviti rumunski pesnik i pisac Mirče Dinesku, a gosti manifestacije biće između ostalih i pisci Ajfer Tunč iz Turske, Patrik Beson iz Francuske, Đovani Dozini iz Italije i Đorđe Matić iz Hrvatske.
Ovogodišnji program sajma je koncipiran u sedam celina koje su posvećene savremenoj književnosti i izdavaštvu, aktuelnoj teorijskoj i kritičkoj misli, uređivanju i opremanju kjiga, kao i odnosu savremenih medija prema knjizi.
Biće postavljene izložbe posvećene Vasku Popi, Borislavu Pekiću i Žoše Saramagu.
U okviru Sajma knjiga tradicionalno će biti dodeljene nagrade i ocenjena godišnja izdavačka produkcija u kategorijama izdavač godine, izdavački poduhvat godine, dečja knjiga godine, nagrada za izdavača iz dijaspore na srpskom jeziku, specijalno priznanje za doprinos u oblasti nauke, specijalno priznanje za izdavača, kjigu ili strip.
Biće uručena nagrada i za najlepšu knjigu „Bogdan Kršić“, nagrada za najlepšu dečju knjigu, kao i specijalno priznanje za mladog dizajnera.
Akedemik i predsednik Odbora Sajma knjiga Dušan Kovačević podsetio je da će ove godine biti obeležena godišnjica rodjenja Ive Andrića, Vaska Pope, Dušana Radovića i Borislava Mihajlovića Mihiza.
On je istakao da mu je izuzetno drago što je Rumunija počasni gost Sajma knjiga, jer ima izuzetne umetnika, kao i dobrosusedske odnose sa Srbijom.

Ambasadorka Rumunije u Srbiji Silvija Davidoju najavila je da će se beogradskoj publici predstaviti više od 30 rumunskih autora. Dodala je da će Sajam knjiga posetiti i rumunski ministar klulture, direktori Rumnuskog kulturnog instituta i Nacionalne biblioteke Rumunije.

Precizirala je i da će se rumunska delegacija tokom sajma knjiga imati nastupe i u SANU, Narodnoj biblioteci Srbije, kao i u Udruženju prevodilaca Srbije.
Koordinatorka projekta Sajma knjiga sa Beogradskog Sajma Ljiljana Šoškić kazala je da će 24. i 25. oktobar biti porodični dani, kada će porodicama biti omogućeno da po povlašćenoj ceni posete sajam. Dodala je da je tradocionalno četvrtak, 27. oktobar, školski dan namenjen organizovanim posetama učenika, nastavnika, školskih bilbiloteka, studenata i profesora.
Svečano otvaranje sajma je 23. oktobra u 18.00, ali je pristup pubilici obogućen od 10 sati. Sajam će raditi od 24. do 27. oktobra od 10 do 20 sati, a od 28. do 30. oktobra od 10 do 21 sat.
Pojedinačna ulaznica za sajam je 300 dinara, kolektivna ulaznica plaćaće se 200 dinara, a cena parkinga biće 150 dinara po započetom satu.
Paralelno sa Sajmom knjiga, održaće se i 51. Sajam obrazovanja i nastavnih sredstava, koji će 24. oktobra otvoriti ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Branko Ružić.
Pod sloganom „Obrazovana Srbija, uspešna Srbija“ na sajmu će se, kako je istaknuto, promovisati znanje, obrazovanje, čitanje i usavršavanje.