Kultura

Mesijanski put

U najnovijem izdanju Supermarketa kulture, autor emisije Goran Jovanović predstavio je roman-ep nobelovke Olge Tokarčuk, ‘’Knjige Jakovljeve’’.

Olga Tokarčuk (1962), poljska književnica i dobitnica Nobelove nagrade za književnost 2018. godine, izdašno je prevođena na srpski jezik pa ovdašnja javnost zaista je dobro upoznata sa njenim sjajnim opusom (Svirka na mnogo bubnjeva, Dnevna kuća, noćna kućaBeguni, Ana In silazi u Donji svet, Vuci svoje ralo po kostima mrtvih). Ona je, između ostalog, otvorila 58. Međunarodni sajam knjiga u Beogradu, 2013. godine. Pre najveće svetske nagrade, dobila je Bukerovu i nacionalnu nagradu Nike.

Knjige Jakovljeve je roman koji za temu ima pokrštavanje Jevreja i njihovo involviranje u hrišćanstvo. Koristeći jezik nalik fingiranju svetih knjiga, a opet stavljajući pečat svog osobenog, vrlo senzibilnog rukopisa, Olga Tokarčuk je stvorila remek-delo.

Ovde nema toliko oneobičavanja i suptilne minucioznosti koji su karakterisali njene ranije romane i zbirke priča. Ovde je zamahu, koji podrazumeva put religijskog preobraćenja u teškom periodu istorijskih i drugih podela (18. vek), gladi i beskućništva, raznih boleština i zaraza, najviše primerena naracija u realističkom ključu.

Ovaj roman-reka najpre je priča o mogućnostima preživljavanja ljudi koji u nekom trenutku moraju da prodaju veru za večeru, jer tako nameću istorijski kontekst, osvajačke aspiracije snažnih sila, velike podele  ali i prostori koji priželjkuju ideal multikulturalnosti, kao i koegzistenciju hrišćanstva, judaizma i islama.

Olga Tokarčuk u fokus stavlja junaka Jakova, koji se nameće kao duhovni vođa, neobičnih darova i ogromne hrabrosti. Jakov Frank spreman je da prekrši dogme kako bi svet, koji je voljan da ga prati, unapredio i osavremenio, sa željom da ga emancipuje o društvu, prirodi, veri, nauci.

Knjige Jakovljeve su novi primer romana-reke, koji su kod nas objavili Službeni glasnik i Paideia 2017. godine, a zanimljivo je da stranice idu od 762-e do prve.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Goran Jovanović

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend