Kultura

Mila’s Book Corner: Putovanje kroz književnost sa Milicom – Gvozdena zavesa, Vesna Goldsvorti

Foto: P. Grbić

Foto: P. Grbić

Milica Grbić danas za sve Boom93 čitaoce predstavlja roman Vesne Goldsvorti, „Gvozdena zavesa“.

„Ljubavni romani često imaju tendenciju da iskliznu u banalnost ili ostave sentimentalan i tugaljiv ukus nakon čitanja. Da me ne razumete pogrešno, nema nikakve banalnosti u ljubavnim pričama, ma kakve god one bile, ali često ima u načinu pisanja. Možda se zato retko i opredeljujem za knjige sa ovom tematikom. Ipak, roman koji mi već neko vreme stoji na listi je upravo „Gvozdena zavesa“ Vesne Goldsvorti koji me je, priznaću, najviše zaintrigirao svojim naslovom političke konotacije, ali još više sitnim slovima kojima se ukazuje da je reč o ljubavnoj priči.

A za sve vas koji se tek upoznajete sa poetikom ove autorke, treba istaći da je u pitanju savremena spisateljica, rođena u Beogradu, koja dugi niz godina živi i radi u Velikoj Britaniji, gde su mnoge njene knjige nagrađivane i ekranizovane. Od ove godine, Vesna Goldsvorti je postala član Kraljevskog književnog društva. Ovaj roman je 2022. godine nagrađen i književnom nagradom „Momo Kapor“.

Milena Urbanska, glavna protagonistkinja romana, opisana kao stepska Žilijen Greko, zbog ljubavi odlučuje da napusti svoju porodicu i domovinu i otisne u nepoznati život izvan granica takozvane „Gvozdene zavese“. Iako njen život u komunističkoj zemlji nije bio tipičan, budući da je odrastala u raskoši kao ćerka potpredsednika, neimenovane socijalističke države, razlike između zapadnjačkog i njenog načina života su ipak, bile prevelike ili kako će se kasnije pokazati, nepremostive. Naučena na život u strahu, nepoverenju i oprezu, ali i izobilju, Milena ne može da prihvati ležernost stranaca i slobodu za kojima oduvek žudi. Kroz ljubavnu dramu, Vesna Goldsvorti prikazuje razlike između istoka i zapada, ostajući neutralna, odnosno ističući kako pozitivne, tako i negativne stvari oba sveta. Dotičući se važnih tema poput mizoginije, abortusa, ljudskih prava, socijalnih, političkih, ali i pitanja identiteta, porodice i slobode, roman precizno prikazuje podelu sveta nakon Drugog svetskog rata.

Izabravši naziv „Gvozdena zavesa“ autorka nam sugeriše, ne samo na politički distinkcije među zemljama istoka i zapada, već i na težinu, odnosno dubinu nepremostivih razlika među pojedincima. Identitet izgrađen na oštrim, rigidnim temeljima komunizma, ostavio je neizbrisiv trag na Milenu. Ponos, dostojanstvo, nepokazivanje emocija, suzdržanost i svedenost, kako u ponašanju, tako i u fizičkom izgledu, definišu veliki deo njene ličnosti. Ko i šta postaje Milena Urbanska sa druge strane zavese, u trenutku u kome odbacuje deo sebe. Ko smo mi zapravo, ako negiramo sve ono što nas je izgradilo i odbacimo poreklo? Da li je trava baš uvek zelenija sa druge strane? Kolika je cena slobode i da li se plašimo drugačijih stvari, samo zato što je zona komfora lakša opcija? Sva ova pitanja prate našu glavnu junakinju na njenom putu tranzicije, sugerišući da su karakter i identitet čovekove sudbine.

Sam kraj romana mi je posebno ostao upečatljiv, jer je u meni izazvao veoma oprečne stavove. Iako sam priželjkivala drugačiji završetak, odnosno razjašnjenje i borbu, ostala sam izneverenih očekivanja. Ali samo zato što sam isuviše očekivala od Milene, a apsolutno sam potisnula činjenicu o njenom karakteru. Da ne bih otkrila kako se priča odvila na samom kraju, samo ću skrenuti pažnju na to da, osudili mi ili ne postupak Milene Urbanske, treba imatiu vidu da je njen čin rezultat samog načina odrastanja, odgoja, vaspitanja, okruženja, kao i najsitnijih detalja koje je tokom života ubirala od svojih roditelja i koji su duboko ukorenjeni u njoj samoj.“

Foto: P. Grbić

Milica Grbić, rođena je u Požarevcu 1990. godine. Nakon završene Požarevačke gimnazije, upisala je Filološki fakultet Univerziteta u Beogradu, smer srpska književnost i jezik. Nakon diplomskih, Milica je završila i master studije. Živi u Novom Sadu sa svojom porodicom, a svaki slobodan trenutak provodi čitajući i pišući svoje utiske o pročitanom. Ona ima svoj blog, ali i Instagram stranicu gde sa svojim čitaocima i pratiocima deli utiske o raznim književnim ostvarenjima.

Milica i Boom93 ostvarili su saradnju, te ćete na našem portalu redovno možete da čitate Miličine preporuke i kritike različitih književnih dela.

Prošle nedelje, Milica nas je upoznala sa „Famom o biciklistima“ Svetislava Basare.