Kultura

Mila’s Book Corner: Putovanje kroz književnost sa Milicom – Knjiga čežnji, Sju Monk Kid

Foto: M. Grbić

Foto: M. Grbić

Milica Grbić danas za sve Boom93 čitaoce predstavlja roman Sju Monk Kid, „Knjiga čežnji“.

„Sve je prikladno za književnost“, Virdžinija Vulf.

Pre nego što se upustite u čitanje ovog sjajnog romana, jedna važna napomena za sve čitaoce kojima je potvrda istinitosti i verodostojnosti neophodna za uživanje u umetničkom delu, sledi malo razočaranje. Priča je IZMIŠLJENA. Ne znam koliko puta je neophodno skrenuti pažnju da autor ima svu slobodu da piše o čemu god želi, na način na koji želi, jer je to upravo ništa drugo do fikcija. Zato, ako ne spadate u ovu gore navedenu grupu, možete očekivati pravo uživanje u omamljujućem stilu Sju Monk Kid i njenom neverovatnom talentu da stvori živopisne likove i prikaže njihove dirljive sudbine.

,,Knjiga čežnji” govori o životu Ane, Isusove fiktivne supruge. Rođena u Galileji, na početku nove ere, u vreme kada su žene smatrane nižim bićima i čistom imovinom, Ana žudi za svojim glasom, glasom koji će govoriti o patnjama i stradanjima svih žena. Još kao devojčica, osećala je da poseduje određeni dar koji je izdvaja od drugih i koji je vodi ka drugom, okolini neshvatljivom životu. Rođena u bogatoj porodici kao ćerka glavnog pisara Iroda Antipe, Ana je imala mogućnost da se jako rano opismeni i da je otac, uprkos majčinom protivljenju, nauči čitanju, pisanju i stranim jezicima. Njena neustrašivost i stremljenje ka boljem i slobodnom životu, potiču od njenog obrazovanja i neutoljive želje za znanjem. Ipak, tako nešto smatrano je neprikladnim za žene, kojima je unapred bio određen put braka. Ana je poput pukog vlasništva, iz očeve kuće, trebalo da bude prebačena u kuću svog starijeg verenika, udovca. U tom trenutku počinje njena borba za slobodu, njen prkos i nepristajanje na ustaljena pravila.

U stalnom sukobu sa vlastima, svetom i opšteprihvaćenim shvatanjima, Ana pronalazi ličnu slobodu i spas u pisanju i beleženju tragičnih sudbina žena iz njenog okruženja. Strahote koje su one proživljavale, poput silovanja, kamenovanja, odbačenosti, različitih vrsta kažnjavanja, kao što je odsecanje jezika, progonstva i drugih, biće zauvek zabeležene u Aninim rečima kao svedočanstvo o jednom vremenu i položaju žena. I sama stigmatizovana i odbačena od majke i oca, proglašena nečistom, Ana jedinu podršku i priznanje pronalazi kod svoje tetke Jalte, koja je imala sličnu sudbinu, i u svom bračnom partneru Isusu. Jedan od zanimljivih detalja u prikazu Isusovog lika i odnosa koji ima sa Anom, jeste što su njih dvoje prikazani kao jednaki, jednaki u svojim snovima, težnjama, životu i ljubavi. On njoj daje potpunu slobodu da bude ono što jeste i potpunu slobodu izbora, što ujedno i predstavlja ultimativnu poruku hrišćanstva i biblijske vizije otelotvorenja Isusa, a to je upravo ljubav. Ana vrlo često sumnja u postojanje boga i pravde i vrlo često preispituje svoje postupke i odluke, trudeći se da shvati Isusovu poruku, ipak njen lik nije ništa manje spiritualan. Njih dvoje su postavljeni kao jednaki i odlučni u sprovođenju svojih misija.

Podarivši glas Ani, buntovnoj, smeloj, inteligentnoj i hrabroj mladoj ženi, svesnoj svog dara, Sju Monk Kid je otvorila put za sve one žene borce, koje su ostale skrivene u svojim patnjama, stremljenjima i u svojoj borbi za slobodu. Odabravši da govori o ovako eksplicitnoj temi, autorka je ostavila dosta prostora za polemiku. Ali ono što je neumitno jeste da je reč isključivo o fikciji i da čitavu priču treba isključivo tako i tumačiti. Zato vam toplo preporučujem da obavezno pročitate i autorkinu napomenu o samom romanu.

FOTO: Petar G.

Milica Grbić, rođena je u Požarevcu 1990. godine. Nakon završene Požarevačke gimnazije, upisala je Filološki fakultet Univerziteta u Beogradu, smer srpska književnost i jezik. Nakon diplomskih, Milica je završila i master studije. Živi u Novom Sadu sa svojom porodicom, a svaki slobodan trenutak provodi čitajući i pišući svoje utiske o pročitanom. Ona ima svoj blog, ali i Instagram stranicu gde sa svojim čitaocima i pratiocima deli utiske o raznim književnim ostvarenjima.

Milica i Boom93 ostvarili su saradnju, te ćete na našem portalu redovno moći da čitate Miličine preporuke i kritike različitih književnih dela.

Prošle nedelje, Milica nas je upoznala sa romanom Roberta Luisa Stivensona, „Doktor Džekil i mister Hajd“.